Вести

ЉУБАВ У САВАМАЛИ: ДРУЖЕЊЕ СА МЕДИЈИМА

14.11.2018.
 

Данас је у Звездара театру одржана конференција за медије на којој је најављена премијера представе ,,Љубав у Савамали’’ која ће се одржати 16. новембра.


 

 

[gallery ids="https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1097-1.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1118.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1172.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1253.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1285.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1293.jpg|,https://zvezdarateatar.rs/wp-content/uploads/2018/11/A56A1120.jpg|"]

 

Представа ,,Љубав у Савамали’’ по тексту Ивана Лалића у режији Даријана Михајловића говори о мигрантској кризи, али је ова тема осветљена на потпуно нови начин, истичући  комичне и мелодрамске елементе. Глумачку поставу чине Феђа Стојановић, Елизабета Ђоревска, Мина Совтић,  Бранко Видаковић, Милан Васић,  Лена Богдановић и Никола Шурбановић.

Директор Звездара театра Душан Ковачевић, који је отворио конференцију, каже да му је драго што позориште наставља традицију играња комада домаћих писаца.

,,Прича је о љубави једног мигранта и једне девојке из београдског солитера, на граници са мигранстским центром. Та љубавна прича о немогућности да двоје остваре било какав контакт је заправо суштина драматургије већине драмских дела. За разлику од ,,Ромеа и Јулије'', једне од најпознатијих драма о неспоразуму, овај комад се завршава срећно. То је оно што можемо да кажемо за сад, а шта се догађа током комада то ћете видети'', каже Душан Ковачевић.

Редитељ представе Даријан Михајловић каже да је мигрантска криза била један од момената у којима се наш народ показао изузетно добро и да је због тога било веома важно обрадити ову тему.

 



 

,,Мислим да смо ми као народ показали да смо нешто научили о себи. Често не учимо из сопствених грешака и историје. Ми смо се сељакали, нас су терали, ми смо се селили, кретали и онда смо у једном тренутку када је требало некоме другоме да пружимо руку, успели то да урадимо и поред свих недаћа и невоља у којима се налази овај простор. Тај комад је мени зато занимљив. Занимљив ми је због нас'', каже редитељ Даријан Михајловић.

У фокусу представе је једна породица која успева да превазиђе предрасуде и прихвати за свог члана једног мигранта. Писац комада Иван Лалић говори овако о тој породици:

,,Када причамо о теми комада, овде је у центру једна породица, наша, балканска, зарозана, мусава са пуно амплитуда у понашању, али негде топла. Ово је генерички постављено не само као прича о ,,Ромеу и Јулији'' који су извучени у први план већ генерално о односу према ближњем свом. То је мелодрама, ако буде и суза и смеха мислим да ћемо победити. Верујем да ова глумачка екипа има капацитета, чекамо још само публику да призове и једно и друго'', каже Лалић.

Глумац Феђа Стојановић тумачи лик Луке, управника зграде који је на почетку представе велики противник миграната и против мигрантског центра у својој улици покреће петицију, али затим мења свој став.

,,За мене је ова улога јако занимљива зато што има један велики преокрет.  Од једног ултра ксенофоба и националисте, он се негде преокрене у начину размишљања. То је оно што је мени било најзанимљивије у самој причи'', каже глумац Феђа Стојановић.

Комични елемент овој причи додаје стални сукоб између брачног пара Луке и Вере, који на почетку имају потпуно супротне ставове о мигрантима. Веру у представи игра глумица Елизабетза Ђоревска.

,,Између Феђе и мене је констатно свађа у комаду, ми спадамо у онај пар који је контрастан тотално, то су контрасти који се привлаче и у много случајева се споје на неким неочекиваним местима'', каже Ђоревска.

Глумици Мини Совтић, која је на самом почетку своје каријере, ово је прва улога у Звездара театру.

,,Мислим да се у овом позоришту глумац осећа као аутор дела и има потпуну слободу над оним што ствара. Мислим да је суштина наше професије да рушимо мостове и да гледаоци на сцени виде неке људе који су им странци и да онда у њима препознају нешто сродно и блиско, и да их разумеју. Не бих много причала о Сари као лику управо из тог разлога, јер мислим да гледаоци када нас гледају на сцени треба у њој да препознају нешто што је њима сродно. Ако смо ми добро одрадили свој посао ја верујем да ћете ви у нама да видите ваше окружење'', каже Мина Совтић.

 

Глумац Бранко Видаковић тумачи улогу комшије Богдана.

,,Ја играм, да не буде све баш тако ружичасто, Илију Чворовића у малом, шпијуна у згради али који има неке своје топле моменте и нико није сасвим црн ни сасвим бео. Мој лик је добар пример за то и мислим да ако добро процењујем мислим да имамо хит Звездара театра убудуће'', каже Бранко Видаковић.

Глумац Милан Васић први пут игра у Звездара театру.

,,Док сам радио у Врању, Лесковцу, на Косову...мени је ово позориште увек имало неку топлину, некако ми је другачије од свих позоришта у Београду. Велика ми је част што сам овде, део екипе и надам се да сам направио добар посао. Имам баш добро написану улогу, није била тешка да је направим  и ето коначно имам прилику да уз глуму покажем мало и певање које је лепо уклопљено, са пуно емоција'', каже Милан Васић.

Кроз улогу глумице Лене Богдановић која тумачи новинарку CNN-а, провлачи се прича о стереоптипима као веома важан сегмент ове представе.

,,Лизет је припадница медија једне велике телевизије. Наши Ромео и Јулија из Савамале имају једну доста чудну, на прву поглед грубу добру вилу. Биће вам јасно кад погледате представу да ли је она спојила Ахмеда и Сару или не'', каже глумица Лена Богдановић.

Једног од најкомичнијих ликова представе, полицајца Стојана, тумачи глумац Никола Шурбановић.

,,Осећам велику одговорност, зато што је част стварно велика за младог глумца. Што се тиче мог лика, играм једног полицајца. Ја се надам да ћу да оправдам поверење које ми је дато'', каже Шурбановић.

Премијера представе ,,Љубав у Савамали'' заказана је за 16. новембар, а репризе за 21. и 30. новембар.