Vesti

LETO-IDEALNO VREME ZA DOBRU KNJIGU

 

Leto nas čeka iza ugla! Najtoplije godišnje doba pored visokih temperatura sa sobom donosi i nešto više slobodnog vremena, barem za vreme godišnjeg odmora. A jedan od najboljih načina da iskoristimo slobodno vreme je uz dobru knjigu, koju zbog brojnih obaveza nismo stigli ranije da uzmemo u ruke. Pitali smo naše glumce, pisce, scenografe, novinare i ostale saradnike koje će knjige čitati tokom letnje pauze.

 

 

Glumica Jelisaveta Orašanin izabrala je hit roman „Čovek po imenu Uve“ švedskog pisca Frederika Bakmana. Ovaj roman je preveden na čak 40 jezika i nalazi se na petom mestu po broju prodatih primeraka u 2016. godini.
Izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov čita tri romana ovog leta-„Unutrašnje dvorište“ Gorana Petrovića, „Neispričane priče“ Rajka Grlića i roman „Jedina priča“ Džulijana Barnsa.
Za glumicu Vesnu Stanković koja u Zvezdara teatru igra u predstavi „Bajka o pozorištu“ i leto i zima su odlično vreme za dobru knjigu.

„Ja čitam i zimi i leti… i po svakom vremenu… najviše volim istorijski roman i epsku fantastiku… naslove još ne znam, ali svakako će biti mnogo toga lepog”, kaže Vesna Stanković.

Glumac Joakim Tasić odlučio se za sledeće naslove: „Tihi don“ Mihail Šolohov, „Atlantida“ Borislav Pekić, „Homo Deus: Kratka istorija sutrašnjice“ Juval Noa Harari.
Gorana Vencl iz Instituta za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti ovog leta čita knjigu „Čovek i njegov identitet“ Vladete Jerotića, jedan od najpopularnijih naslova ovog akademika.

 

 

Aida Đedović, urednica emisije „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ na TV Prvoj čitaće „Ubistvo Komtura“ Haruki Murakamija, „Odabrane priče“ Džona Rivera i roman „Nož“ koji je napisao jedan od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana Ju Nesbe. Veoma zanimljiv je i izbor romana „Černobiljska molitva“ Svetlane Aleksandrovne Aleksije koji je 2015. godine ovenčan Nobelovom nagradom za književnost. Po motivima ovog romana nastala je i jedna od najpopularnijih kratkih HBO serija „Černobilj“ koja je za kratko vreme ovojila ogroman broj gledalaca.
Scenografkinja Vesna Popović koja je u Zvezdara teatru radila scenografiju za nekoliko predstava, ovog leta će čitati Dovlatova, Šulca i Bulgakova.
Novinarka Aleksandra Malušev potvrđuje onu početnu tezu da ćemo tokom leta konačno naći malo više slobodnog vremena za čitanje.

„U zaostatku sam sa nekoliko Saramagovih knjiga koje sam kupila, a nikako da procitam”, kaže Aleksandra Malušev.

 

 

Dramaturg Kosta Peševski koji je u Zvezdara teatru radio dramatizaciju teksta za predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“ i „Feliks“ ovog leta čita „Knjigu o groblju“ Nila Gejmena, „Dug put do dna“ Nika Hornbija i roman „Anđeli pakla“ Hantera S. Tompsona.
Novinar Miki Božović izabrao je sledeće naslove: „Besnilo“ Borislava Pekića, „Deca zla“ Miodraga Majića, „Olovne reči“ Manojla Vukotića i „Biti s drugim“ Grigorija Durića.
Marija Jakob novinarka „Tanjuga“ je već na moru. Tokom ovog letovanja izabrala je da otkrije priču najpoznatijeg svetskog avanturiste Ber Grilsa u autobiografskom romanu „Blato, znoj i suze“.
Glumica Lena Bogdanović ovog leta čita roman „Blato“ spisateljice iz Zagreba Milane Vlaović, a na plažu kao i prethodne godine nosi roman Ju Nesbea.

Nadamo se da ćete među ovim naslovima naći dobru preporuku za roman uz koji ćete i vi moći da se opustite tokom vrelih letnjih dana.

POVEZANE VESTI

DOKTOR ŠUSTER IZ ALBANIJE U ZVEZDARA TEATRU

    Predstava „Doktor Šuster“ gostuje u Zvezdara teatru 23. novembra. Nastala je u produkiji Regionalnog kulturno-umetničkog centra iz Korče, Albanija u saradnji sa Narodnim teatrom iz Bitolja i Zvezdara teatrom.     Reditelj predstave je Kendrim Rijani, a glumačku…

Detaljnije

RADNO VREME BLAGAJNE

  Dragi ljubitelji pozorišta, Radno vreme blagajne u ponedeljak će biti izmenjeno zbog državnog praznika. U ponedeljak, 11. novembra blagajna Zvezdara teatra će raditi od 17:30 do 19:30 časova. Onlajn kupovinu ulaznica i dalje možete obaviti u bilo koje vreme.…

Detaljnije

NOVI BLOG: ULOGA REDITELJA U STVARANJU PREDSTAVE

    Foto: Nikola Vukelić Novi blog za sajt Zvezdara teatra napisao je Marko Misirača, koji je režirao predstavu „Bajka o pozorištu“. On u tekstu otkriva koja je uloga reditelja u stvaranju predstave, sa čim se on susreće na tom…

Detaljnije