Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: UPECATI ŠARANA

 

„Beograde-slobod grade, na raskrsnici svetova.

U svečanom oktobru u četrdesetoj godini slobode,

Dom kulture „Vuk Karadžić“ upisuje ti dar,

novi Zvezdara teatar!“

 

 

Ovaj i još mnogo slogana mogli su se čuti 1984. godine, kada je na Lionu nastajalo novo pozorište. Mnogo je truda, vere i želje za stvaranjem nečeg dobrog ugrađeno u njegov temelj. Ali pre početka igre na sceni, koja je i sama bila tek u izgradnji, moralo se doći do odgovora na brojna pitanja.

Koji tekst izabrati da bi publika došla daleko od centra grada, do tada jedinog stecišta kulture, u mali prostor koji je do skoro bio napušten i ruiniran? Da li pratiti trendove pa izabrati neki moderan avangarni komad stranog pisca ili se ipak obratiti domaćim piscima i potražiti nešto što će biti u skladu sa tadašnjim političkim i društvenim tendencijama? Kada se konačno, posle mnogo traganja, javila mogućnost da se na scenu postavi „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića, dilema je razrešena.

Komad nekada zabranjenog pisca, iako je bio odličan, teško je nalazio put do publike. Dva prethodna pokušaja da tekst zaživi na sceni završena su neuspehom. Ali za Zvezdara teatar, koji je i sam svojim inovativnim konceptom predstavljao veliki izazov, ovaj tekst je bio velika šansa, a to su prepoznali i glumci koji su se priključili projektu. Ekipu predstave su činili Mirjana Karanović, koja je tada tek završila akademiju, Vojislav Brajović tada već poznat po ulozi Tihog u „Otpisanima“, Bora Todorović, Lazar Ristovski, Rada Đuričin, Gordana Pavlov i Izet Hajdarhodžić. Iako su dolazili iz različitih pozorišnih ansambala, poneseni dobrom energijom svi su igrali kao jedan pod rediteljskom palicom Dejana Mijača. On je na sebe preuzeo veliku odgovornost da na scenu postavi komad Aleksandra Popovića koji će otvoriti vrata novog pozorišta. Pošto pisac nije želeo da daje smernice, niti da prisustvuje probama, reditelj Dejan Mijač se, u samom finišu pripreme komada, kada je pisac odlučio da predstavu pogleda, dosetio kako bi mogao da tenziju okrene na šalu.

-U prostoru gde je osnovan Zvezdara teatar, nekada je bio i bioskop, vrteli su se filmovi. Ostao je projektor koji smo mi koristili u predstavi. Zaostala je i jedna rolna nekog porno filma. Zamolim čoveka koji pušta filmove da pred Acom, kad počne predstava, u mraku pusti tu rolnu. Aca gleda, meškolji se, ali ćuti. Ni glumci nisu bili obavešteni. Čuo sam Miru Karanović kako viče „Pa šta je ovo!“. Bora Todorović je uzvikivao „Ohoho!“. Onda su svi počeli da se smeju i Aca je najzad shvatio da je u pitanju štos. Ja sam ga oraspoložio, rekao sam mu: „Kad ovo nije, sve ostalo može da prođe“. Rekao je: „Posle ovoga biću miran k’o bubica, bilo šta da si mi priredio“, seća se Dejan Mijač.

Predstava „Mrešćenje šarana“ premijerno je izvedena 8. oktobra 1984. godine. Odigrana je čak 251. put pred skoro 94 hiljade gledalaca i tako otvorila novom pozorištu, Zvezdara teatru vrata za brojne buduće uspehe.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

    Još jedan veoma važan trenutak za Zvezdara teatar desio se 1987. godine, kada je pisac Dušan Kovačević, koji je tada već imao veliku popularnost jer su njegovi komadi bili veoma uspešni u brojnim pozorištima, konačno došao i u…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju…

Detaljnije