Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: OSVAJANJE PROSTORA

 

 

Da možemo da se vratimo tridesetak godina unazad, prošetamo ulicom Milana Rakića i pronađemo broj 38, na toj lokaciji bismo zatekli prostor nimalo nalik današnjem Zvezdara teatru, koji se nalazi na toj adresi. Pred nama bi stajao zapušten objekat, koji je služio kao magacin firme koja se bavila tekstilom, pun odloženih jorgana i jastuka.

 

 

Milena Simunović, koja radi u Zvezdara teatru od samog osnivanja, seća se trenutka kada je prvi put zakoračila u prostor na kome je pozorište osnovano.

„Ovde sam prvi put došla 1982. godine. Zgrada je bila ruinirana. Ovaj novi deo, gde je sada Nova scena Zvezdara teatra nije ni postojao, tu je bila neka bašta. Velika sala je bila pretvorena u robni magacin. Kao najmađi član kolektiva Doma kulture „Vuk Karadžić“ izabrana sam da sa sudijom, koji je radio kao likvidacioni upravnik, sređujem dokumentaciju, koju smo ovde zatekli propalu od vlage, bačenu, u neverovatnom stanju. Taman smo se obradovali sređivanju, kad salu okrečiše u roze boju. Posle je već brigu preuzeo obnovljeni Dom kulture „Vuk Karadžić“, i onda smo polako počeli da stvaramo pozorište“, kaže Milena.

Kada napravimo presek i sagledamo celokupnu istoriju malog parčeta zemlje na kome je nastao Zvezdara teatar, čini se da je tom prostoru nekako bilo suđeno da bude posvećen kulturi. Odmah posle Drugog svetskog rata, u vreme obnove i izgradnje, ciglama iz obližnje ciglane, podignut je Dom Petog rejona, u kome je, sasvim slučajno ili ne, radio budući glumac Danilo Bata Stojković, koji će kasnije obeležiti istoriju scene koja se na tom tlu rodila. Od početka sedamdesetih u ovom objektu je bio Dom omladine „Zvezdara“, a u njemu je veoma uspešno radilo amatersko Omladinsko pozorište „Simonida“. Bio je tu i bioskop, krajem sedamdesetih, sve dok interesovanje nije potpuno ugašeno. Kultura je u ovom prostoru zamrla, njeno mesto su zauzeli perjani jorgani i jastuci.

Ali, ispostaviće se samo privremeno. Već nekoliko godina kasnije baš na toj lokaciji koja je tada bila daleka periferija Beograda, nastaće predstava „Mrešćenje šarana“ i u  potpunosti preokrenuti sudbinu objekta na adresi Milana Rakića 38.

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: SCENA BEZ GRANICA

  Zvezdara teatar je od samog osnivanja imao jednu specifičnost – scenu bez granica! Poput pariskog „Ambassadeura“ i berlinskog Steinovog teatra, Zvezdarina scena je bila potpuno pokretna i mobilna. Iz klasične scene kutije mogla se produžiti u gledalište, kao pista,…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: UPECATI ŠARANA

  „Beograde-slobod grade, na raskrsnici svetova. U svečanom oktobru u četrdesetoj godini slobode, Dom kulture „Vuk Karadžić“ upisuje ti dar, novi Zvezdara teatar!“     Ovaj i još mnogo slogana mogli su se čuti 1984. godine, kada je na Lionu…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: NOVI KONCEPT

  Još od pedesetih godina prošlog veka težnja za slobodom i oslobađanjem društva je rasla. Stege pod čijim teretom se živelo, neminovno su i protiv svoje volje postale labavije. Bujanje energije više se nije moglo zaustaviti i pod udarom novog…

Detaljnije