Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: OSVAJANJE PROSTORA

 

 

Da možemo da se vratimo tridesetak godina unazad, prošetamo ulicom Milana Rakića i pronađemo broj 38, na toj lokaciji bismo zatekli prostor nimalo nalik današnjem Zvezdara teatru, koji se nalazi na toj adresi. Pred nama bi stajao zapušten objekat, koji je služio kao magacin firme koja se bavila tekstilom, pun odloženih jorgana i jastuka.

 

 

Milena Simunović, koja radi u Zvezdara teatru od samog osnivanja, seća se trenutka kada je prvi put zakoračila u prostor na kome je pozorište osnovano.

„Ovde sam prvi put došla 1982. godine. Zgrada je bila ruinirana. Ovaj novi deo, gde je sada Nova scena Zvezdara teatra nije ni postojao, tu je bila neka bašta. Velika sala je bila pretvorena u robni magacin. Kao najmađi član kolektiva Doma kulture „Vuk Karadžić“ izabrana sam da sa sudijom, koji je radio kao likvidacioni upravnik, sređujem dokumentaciju, koju smo ovde zatekli propalu od vlage, bačenu, u neverovatnom stanju. Taman smo se obradovali sređivanju, kad salu okrečiše u roze boju. Posle je već brigu preuzeo obnovljeni Dom kulture „Vuk Karadžić“, i onda smo polako počeli da stvaramo pozorište“, kaže Milena.

Kada napravimo presek i sagledamo celokupnu istoriju malog parčeta zemlje na kome je nastao Zvezdara teatar, čini se da je tom prostoru nekako bilo suđeno da bude posvećen kulturi. Odmah posle Drugog svetskog rata, u vreme obnove i izgradnje, ciglama iz obližnje ciglane, podignut je Dom Petog rejona, u kome je, sasvim slučajno ili ne, radio budući glumac Danilo Bata Stojković, koji će kasnije obeležiti istoriju scene koja se na tom tlu rodila. Od početka sedamdesetih u ovom objektu je bio Dom omladine „Zvezdara“, a u njemu je veoma uspešno radilo amatersko Omladinsko pozorište „Simonida“. Bio je tu i bioskop, krajem sedamdesetih, sve dok interesovanje nije potpuno ugašeno. Kultura je u ovom prostoru zamrla, njeno mesto su zauzeli perjani jorgani i jastuci.

Ali, ispostaviće se samo privremeno. Već nekoliko godina kasnije baš na toj lokaciji koja je tada bila daleka periferija Beograda, nastaće predstava „Mrešćenje šarana“ i u  potpunosti preokrenuti sudbinu objekta na adresi Milana Rakića 38.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

    Još jedan veoma važan trenutak za Zvezdara teatar desio se 1987. godine, kada je pisac Dušan Kovačević, koji je tada već imao veliku popularnost jer su njegovi komadi bili veoma uspešni u brojnim pozorištima, konačno došao i u…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju…

Detaljnije