Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: NOVI KONCEPT

 

Još od pedesetih godina prošlog veka težnja za slobodom i oslobađanjem društva je rasla. Stege pod čijim teretom se živelo, neminovno su i protiv svoje volje postale labavije. Bujanje energije više se nije moglo zaustaviti i pod udarom novog talasa stvaralaštva, brane starih šablona su počele da popuštaju. Krenulo se put nečeg novog, nepoznatog.

 

 

I u pozorišnom životu javila se potreba za do tada neisprobanim konceptima. Pozorišni stvaraoci više nisu čekali da zaigraju na velikim scenama institucionalnih pozorišta, već su scenu, kostime i reflektore odlučili da postave sami i izvedu svoju predstavu, pa kako bude. Da bi realizovali projekte morali su da se udruže. Povremeno su se pojavljivale slobodne trupe, koje su tražile svoj prostor u kome će moći da stvaraju i izvode predstave. Tako je nastalo i Otvoreno pozorište Doma kulture „Studentski grad“ koje je okupilo mlade umetnike završnih godina akademije i dalo im prostor za pripremanje diplomskih predstava. Tu se prvi put javila ideja da se pokrene sasvim novi pozorišni koncept. Ponuđeno je da se diplomske predstave i dalje igraju i da naknada svih učesnika zavisi od prodaje ulaznica. Posle dužeg razmišljanja ponuda je odbijena.

Na sasvim drugom kraju grada, početkom 80-ih godina, Dom kulture „Vuk Karadžić“ polako se gasio zbog krize koja ga je zadesila. Nije uspeo da opstane u starom obliku, pa je obnovljena institucija morala da ponudi nešto novo. Konceptu koji ranije nije prihvaćen, na ovom mestu je data nova šansa. Kao jedna od programskih delatnosti Doma kulture „Vuk Karadžić“ rodio se Zvezdara teatar, na temelju koji je bio veoma inovativan i izazovan.

Podrazumevao je da u pozorištu postoji određeni broj zaposlenih koji pripremaju sve tehničke i administrativne uslove za izvođenje predstave, ali da nema stalnog umetničkog ansambla već se svakoj predstavi pristupa kao projektu u kome će učestvovati slobodni umetnici najpodesniji za određenu ulogu. Svi honorari zavise od prodaje ulaznica, samim tim od uspeha predstave. Da bi predstava opstala bila je osuđena na uspeh i ta činjenica je sa sobom nosila mnogo rizika, ali i isto toliko uzbuđenja i motivacije.

Takav temelj, u koji mnogi tada nisu imali poverenja,  bio je tek prvi korak pozorišta sa Zvezdare u borbi za opstanak na beogradskoj sceni.

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: SCENA BEZ GRANICA

  Zvezdara teatar je od samog osnivanja imao jednu specifičnost – scenu bez granica! Poput pariskog „Ambassadeura“ i berlinskog Steinovog teatra, Zvezdarina scena je bila potpuno pokretna i mobilna. Iz klasične scene kutije mogla se produžiti u gledalište, kao pista,…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: UPECATI ŠARANA

  „Beograde-slobod grade, na raskrsnici svetova. U svečanom oktobru u četrdesetoj godini slobode, Dom kulture „Vuk Karadžić“ upisuje ti dar, novi Zvezdara teatar!“     Ovaj i još mnogo slogana mogli su se čuti 1984. godine, kada je na Lionu…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: OSVAJANJE PROSTORA

    Da možemo da se vratimo tridesetak godina unazad, prošetamo ulicom Milana Rakića i pronađemo broj 38, na toj lokaciji bismo zatekli prostor nimalo nalik današnjem Zvezdara teatru, koji se nalazi na toj adresi. Pred nama bi stajao zapušten…

Detaljnije