Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: NOVI KONCEPT

 

Još od pedesetih godina prošlog veka težnja za slobodom i oslobađanjem društva je rasla. Stege pod čijim teretom se živelo, neminovno su i protiv svoje volje postale labavije. Bujanje energije više se nije moglo zaustaviti i pod udarom novog talasa stvaralaštva, brane starih šablona su počele da popuštaju. Krenulo se put nečeg novog, nepoznatog.

 

 

I u pozorišnom životu javila se potreba za do tada neisprobanim konceptima. Pozorišni stvaraoci više nisu čekali da zaigraju na velikim scenama institucionalnih pozorišta, već su scenu, kostime i reflektore odlučili da postave sami i izvedu svoju predstavu, pa kako bude. Da bi realizovali projekte morali su da se udruže. Povremeno su se pojavljivale slobodne trupe, koje su tražile svoj prostor u kome će moći da stvaraju i izvode predstave. Tako je nastalo i Otvoreno pozorište Doma kulture „Studentski grad“ koje je okupilo mlade umetnike završnih godina akademije i dalo im prostor za pripremanje diplomskih predstava. Tu se prvi put javila ideja da se pokrene sasvim novi pozorišni koncept. Ponuđeno je da se diplomske predstave i dalje igraju i da naknada svih učesnika zavisi od prodaje ulaznica. Posle dužeg razmišljanja ponuda je odbijena.

Na sasvim drugom kraju grada, početkom 80-ih godina, Dom kulture „Vuk Karadžić“ polako se gasio zbog krize koja ga je zadesila. Nije uspeo da opstane u starom obliku, pa je obnovljena institucija morala da ponudi nešto novo. Konceptu koji ranije nije prihvaćen, na ovom mestu je data nova šansa. Kao jedna od programskih delatnosti Doma kulture „Vuk Karadžić“ rodio se Zvezdara teatar, na temelju koji je bio veoma inovativan i izazovan.

Podrazumevao je da u pozorištu postoji određeni broj zaposlenih koji pripremaju sve tehničke i administrativne uslove za izvođenje predstave, ali da nema stalnog umetničkog ansambla već se svakoj predstavi pristupa kao projektu u kome će učestvovati slobodni umetnici najpodesniji za određenu ulogu. Svi honorari zavise od prodaje ulaznica, samim tim od uspeha predstave. Da bi predstava opstala bila je osuđena na uspeh i ta činjenica je sa sobom nosila mnogo rizika, ali i isto toliko uzbuđenja i motivacije.

Takav temelj, u koji mnogi tada nisu imali poverenja,  bio je tek prvi korak pozorišta sa Zvezdare u borbi za opstanak na beogradskoj sceni.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

    Još jedan veoma važan trenutak za Zvezdara teatar desio se 1987. godine, kada je pisac Dušan Kovačević, koji je tada već imao veliku popularnost jer su njegovi komadi bili veoma uspešni u brojnim pozorištima, konačno došao i u…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju…

Detaljnije