Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: POZORIŠTE POD VEDRIM NEBOM

 

Nepunih godinu dana od osnivanja Zvezdara teatra, leta 1985. godine, u ovom pozorištu je otvorena još jedna scena i to pod vedrim nebom! Letnja scena Zvezdara teatra ponudila je publici bogat muzički, pozorišni i filmski program tokom celog leta. Veliki broj posetilaca uživao je u jedinstvenoj sceni pod zvezdama.

 

 

Ono što tu scenu dodatno čini posebnom je činjenica da su je zaposleni u Zvezdara teatru stvorili sami. U čišćenju i preuređivanju bašte pozorišta, koja je ranije bila zapuštena, učestvovali su blagajnici, organizatori programa, glumci…svi oni koji su svakodnevno ulagali mnogo truda i energije da novo, tek otvoreno pozorište uhvati zalet. Radne akcije koja je organizovana da bi se sredila Letnja scena seća se Milena Simunović, koja radi u Zvezdara teatru od samog osnivanja.

„Mi smo tada sve pravili radnom akcijom, učestvovali su svi zaposleni, glumci, prijatelji. Ja lično sam farbala ogradu napolju, i sećam se da sam spajala spojnice. Radio je ko je šta umeo“, kaže Milena.

Prva predstava na letnjoj sceni izvedena je 1. jula 1985. i bila je to predstava „Nečastivi na Filozofskom fakultetu“ po tekstu Iva Brešana u režiji Vide Ognjenović. Razdraganu atmosferu je mogao da uzburka tek nalet kiše koja bi se ponekad iz vedra neba sručila u gledalište, mada je i to je imalo svoje čari.

„Dešavalo se da letnja scena prokisne. Recimo jednom sam gledala predstavu kad je jaka kiša pala i između redova je bio potok. Sećam se jednog teksta u novinama gde piše:  „Fantastična predstava Zvezdara teatra, utisku je doprineo i bistri potočić u gledalištu“. Lepo je izgledalo“, kaže Milena Simunović.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

    Još jedan veoma važan trenutak za Zvezdara teatar desio se 1987. godine, kada je pisac Dušan Kovačević, koji je tada već imao veliku popularnost jer su njegovi komadi bili veoma uspešni u brojnim pozorištima, konačno došao i u […]

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih […]

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju […]

Detaljnije