Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

 

 

„Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“

 

 

Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju i na filmu, Bora je tokom svoje karijere odigrao blizu 200 uloga. Iako je važio za glumca čija igra odiše ležernošću i lakoćom, ni jednu od svojih uloga nije stekao niti izgradio lako.

Kao mlađi brat već priznate glumice Mire Stupice, zahvaljujući kojoj je i sam ušao u svet glume i zavoleo ga, nosio je u početku breme i odgovornost prema toj prvoj funkciji brata. Sve dok veliki trud da pronađe svoj stil i malo sreće da dobije prave uloge putem kojih je mogao da pokaže svoje mogućnosti, nisu konačno Boru Todorovića lansirali u sam vrh, gde je i pripadao. A onda ga više ništa nije moglo zaustaviti.

U Zvezdara teatru Bora Todorović je odigrao četiri uloge u predstavama „Mrešćenje šarana“, „Parazni dan“, „Lari Tompson-Tragedija jedne mladosti“ i „Povratak“. Svaku od njih igrao je toliko maestralno da je sasvim zaslužno postao jedan od najznačajnijih glumaca ovog pozorišta. Predstava „Mrešćenje šarana“ je bila njegov prvi angažman u Zvezdara teatru. Već mnogo puta do tada, u pozorištu u kom je proveo najviše godina, Ateljeu 212, igrao je u brojnim tekstovima Aleksandra Popovića, ali je upravo „Mrešćenje šarana“ isticao kao jedno od najboljih dela ovog pisca zbog neverovatne preciznosti, sceničnosti komada i oporog humora koji likovi nose.

 

 

Manjkavosti i izvitoperenosti društva, nepresušna inspiracija za velike pisce poput Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića, izrodile su odlične komade i likove koje je Bora igrao nepogrešivo. I sam je govorio da taj polusvet niko ne igra bolje od njega. Iako umorni i istrošeni, njegovi likovi nikada nisu bili inferiorni, već bi mnogo češće upravo njegov lik vodio igru.

Ulogu Belog u predstavi „Lari Tomposon – Tragedija jedne mladosti“ koju je najbolje opisao Avdo Mujčinović kao igru „na ivici privatnosti i lika“, Bora Todorović prihvata nakon niza godina provedenih van pozorišta. Ova uloga starijeg glumca, koji i nakon brojnih godina životarenja na sceni nikako nije uspeo da zablista, a sada dobija zadatak da zadržava i zabavlja publiku dok predstava koja kasni ne počne, bila je kao napisana za Boru Todorovića. I sam je veoma voleo lik Belog jer su ga improvizacija i direktan kontakt sa publikom inspirisali da uvek osmisli nešto sasvim novo. Bila je to jedna od najuspešnijih predstava Zvezdara teatra, odigrana čak 286 puta, a njenom uspehu nesumljivo je mnogo doprinela Borina majstorija koju i dan danas pamtimo.

Kao i njegovi likovi marljivo skrojeni od brojnih slojeva ličnosti, Bora Todorović je i sam bio čovek sa više strasti i ljubavi. Voleo je glumu, ali ne po svaku cenu. Podjednako je voleo Savu, brodove, Partizan i iznad svega svoju porodicu. Njegov šeretski osmeh iza kog se krio čitav jedan poseban kosmos sigurno će još dugo lebdeti u sećanju starijih ali i novih generacija koje to bogatstvo likova koje nam je Bora Todorović ostavio tek treba da otkriju.

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: POZORIŠTE POD VEDRIM NEBOM

  Nepunih godinu dana od osnivanja Zvezdara teatra, leta 1985. godine, u ovom pozorištu je otvorena još jedna scena i to pod vedrim nebom! Letnja scena Zvezdara teatra ponudila je publici bogat muzički, pozorišni i filmski program tokom celog leta.…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: DANILO BATA STOJKOVIĆ

  Velika scena Zvezdara teatra od 2011. godine nosi ime glumca Danila Bate Stojkovića. U ovom pozorištu je igrao u sedam predstava i ukupno 1102 puta izveo svoje role kojih se i dan danas sećamo. Sava Odžačar u „Klaustrofobičnoj komediji“,…

Detaljnije