Vesti

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

 

 

„Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“

 

 

Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju i na filmu, Bora je tokom svoje karijere odigrao blizu 200 uloga. Iako je važio za glumca čija igra odiše ležernošću i lakoćom, ni jednu od svojih uloga nije stekao niti izgradio lako.

Kao mlađi brat već priznate glumice Mire Stupice, zahvaljujući kojoj je i sam ušao u svet glume i zavoleo ga, nosio je u početku breme i odgovornost prema toj prvoj funkciji brata. Sve dok veliki trud da pronađe svoj stil i malo sreće da dobije prave uloge putem kojih je mogao da pokaže svoje mogućnosti, nisu konačno Boru Todorovića lansirali u sam vrh, gde je i pripadao. A onda ga više ništa nije moglo zaustaviti.

U Zvezdara teatru Bora Todorović je odigrao četiri uloge u predstavama „Mrešćenje šarana“, „Parazni dan“, „Lari Tompson-Tragedija jedne mladosti“ i „Povratak“. Svaku od njih igrao je toliko maestralno da je sasvim zaslužno postao jedan od najznačajnijih glumaca ovog pozorišta. Predstava „Mrešćenje šarana“ je bila njegov prvi angažman u Zvezdara teatru. Već mnogo puta do tada, u pozorištu u kom je proveo najviše godina, Ateljeu 212, igrao je u brojnim tekstovima Aleksandra Popovića, ali je upravo „Mrešćenje šarana“ isticao kao jedno od najboljih dela ovog pisca zbog neverovatne preciznosti, sceničnosti komada i oporog humora koji likovi nose.

 

 

Manjkavosti i izvitoperenosti društva, nepresušna inspiracija za velike pisce poput Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića, izrodile su odlične komade i likove koje je Bora igrao nepogrešivo. I sam je govorio da taj polusvet niko ne igra bolje od njega. Iako umorni i istrošeni, njegovi likovi nikada nisu bili inferiorni, već bi mnogo češće upravo njegov lik vodio igru.

Ulogu Belog u predstavi „Lari Tomposon – Tragedija jedne mladosti“ koju je najbolje opisao Avdo Mujčinović kao igru „na ivici privatnosti i lika“, Bora Todorović prihvata nakon niza godina provedenih van pozorišta. Ova uloga starijeg glumca, koji i nakon brojnih godina životarenja na sceni nikako nije uspeo da zablista, a sada dobija zadatak da zadržava i zabavlja publiku dok predstava koja kasni ne počne, bila je kao napisana za Boru Todorovića. I sam je veoma voleo lik Belog jer su ga improvizacija i direktan kontakt sa publikom inspirisali da uvek osmisli nešto sasvim novo. Bila je to jedna od najuspešnijih predstava Zvezdara teatra, odigrana čak 286 puta, a njenom uspehu nesumljivo je mnogo doprinela Borina majstorija koju i dan danas pamtimo.

Kao i njegovi likovi marljivo skrojeni od brojnih slojeva ličnosti, Bora Todorović je i sam bio čovek sa više strasti i ljubavi. Voleo je glumu, ali ne po svaku cenu. Podjednako je voleo Savu, brodove, Partizan i iznad svega svoju porodicu. Njegov šeretski osmeh iza kog se krio čitav jedan poseban kosmos sigurno će još dugo lebdeti u sećanju starijih ali i novih generacija koje to bogatstvo likova koje nam je Bora Todorović ostavio tek treba da otkriju.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

    Još jedan veoma važan trenutak za Zvezdara teatar desio se 1987. godine, kada je pisac Dušan Kovačević, koji je tada već imao veliku popularnost jer su njegovi komadi bili veoma uspešni u brojnim pozorištima, konačno došao i u […]

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih […]

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: POZORIŠTE POD VEDRIM NEBOM

  Nepunih godinu dana od osnivanja Zvezdara teatra, leta 1985. godine, u ovom pozorištu je otvorena još jedna scena i to pod vedrim nebom! Letnja scena Zvezdara teatra ponudila je publici bogat muzički, pozorišni i filmski program tokom celog leta. […]

Detaljnije