Vesti

КОСТА ПЕШЕВСКИ О ПРЕДСТАВИ ФЕЛИКС

 

Представа „Феликс”, по истоименом роману Владимира Кецмановића у адаптацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ представе, премијерно ће бити изведена 22. марта у Звездара театру, а репризе ће бити 23, 29. и 30. марта. Са аутором драматизације Костом Пешевским разговарали смо о овој представи. 

 

 

Колико се Ваша адаптација разликује у односу на роман Владимира Кецмановића?  Како сте прилагодили овај роман извођењу на сцени?

Централни део романа остао је у великој мери исти и у драматизацији. Велике разлике су направљене у уводном и последњем чину где су извучени неки мотиви који су у роману негде у другом плану а били су интригантни и занимљиви. Крај доноси нешто потпуно другачије.

Како бисте жанровски одредили комад?

У погледу жанра комад је веома разнолик. Има ту јаких елемената црне комедије али и трилера и фарсе.

Једна од тема која је присутна у представи је сукоб генерација. Присутна је и између Миладина и његовог сина Роберта и између Феликса Симеона и Драгана. Шта је по вашем мишљењу изазвало тај сукоб?

Разлика у васпитању и вредностима на којима су одрасли једни у односу на друге. И свет који се у великој мери променио од времена одрастања једне генерације до времена у којем је одрасла друга.

Шта желе припадници једне, а шта припадници друге генерације?

Желе исте ствари, само до њих долазе на различите начине.

Које су још друштвене теме обрађене овим комадом?

Урушавање и релативизација појма породице, материјална зависност од исте, емиграција.

Због чега је ово драма о превари?

Због тога што је живимо сваки дан.

Симеон Феликс је преварат, он сваку ситуацију процењује и преокреће у своју корист. Шта је њега довело до тога? Због чега неки људи бирају такав начин живота?

Њега је навела само жеља да тако живи. У његовом случају то је природа личности. У случају многих других то је жеља да се стигне пречицом до циља.

Како ће публика по вашем мишљењу реаговати на ову представу?

Мислим да ће је волети јер ће у њој препознати оно што су много пута и сами доживели.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВОСАДСКА ПРЕМИЈЕРА ФЕЛИКСА

  Представа „Феликс“ ће 9. маја у 20 часова у Позоришту младих бити први пут изведена пред публиком у Новом Саду. Представа је настала по истоименом роману Владимира Кецмановића у драматизацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ.…

Детаљније

КАРАЏИЋ: ГЛУМАЦ ДАЈЕ БОЈУ ОЧИЈУ И ДУШУ СВОМ ЛИКУ

  После петнаест година, глумац Милутин Мима Караџић се враћа на сцену Звездара театра. Он тумачи насловну улогу у новој представи „Феликс“. О томе како описује овај лик и како се осећа поново на даскама овог позоришта, разговарали смо са…

Детаљније

КРОЗ ЗВЕЗДАРИН ТЕЛЕСКОП: АНДРИЈАНА ОЛИВЕРИЋ

  У Звездара театру игра у представама „Феликс” и „Боинг-Боинг“.  Глуму је дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду 2008. године. Најмлађа публика би сигурно препознала њен глас, јер је радила бројне синхронизације цртаних филмова. Следећа гошћа наше рубрике Кроз…

Детаљније