Vesti

КОСТА ПЕШЕВСКИ О ПРЕДСТАВИ ФЕЛИКС

 

Представа „Феликс”, по истоименом роману Владимира Кецмановића у адаптацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ представе, премијерно ће бити изведена 22. марта у Звездара театру, а репризе ће бити 23, 29. и 30. марта. Са аутором драматизације Костом Пешевским разговарали смо о овој представи. 

 

 

Колико се Ваша адаптација разликује у односу на роман Владимира Кецмановића?  Како сте прилагодили овај роман извођењу на сцени?

Централни део романа остао је у великој мери исти и у драматизацији. Велике разлике су направљене у уводном и последњем чину где су извучени неки мотиви који су у роману негде у другом плану а били су интригантни и занимљиви. Крај доноси нешто потпуно другачије.

Како бисте жанровски одредили комад?

У погледу жанра комад је веома разнолик. Има ту јаких елемената црне комедије али и трилера и фарсе.

Једна од тема која је присутна у представи је сукоб генерација. Присутна је и између Миладина и његовог сина Роберта и између Феликса Симеона и Драгана. Шта је по вашем мишљењу изазвало тај сукоб?

Разлика у васпитању и вредностима на којима су одрасли једни у односу на друге. И свет који се у великој мери променио од времена одрастања једне генерације до времена у којем је одрасла друга.

Шта желе припадници једне, а шта припадници друге генерације?

Желе исте ствари, само до њих долазе на различите начине.

Које су још друштвене теме обрађене овим комадом?

Урушавање и релативизација појма породице, материјална зависност од исте, емиграција.

Због чега је ово драма о превари?

Због тога што је живимо сваки дан.

Симеон Феликс је преварат, он сваку ситуацију процењује и преокреће у своју корист. Шта је њега довело до тога? Због чега неки људи бирају такав начин живота?

Њега је навела само жеља да тако живи. У његовом случају то је природа личности. У случају многих других то је жеља да се стигне пречицом до циља.

Како ће публика по вашем мишљењу реаговати на ову представу?

Мислим да ће је волети јер ће у њој препознати оно што су много пута и сами доживели.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ДУГ АПЛАУЗ ЗА ПРЕДСТАВУ ФЕЛИКС

  Представа „Феликс“ је премијерно изведена вечерас у Звездара театру. Већ уиграни ауторски трио (Владимир Кецмановић писац, Коста Пешевски и Дарко Бајић драматизација, Бајић режија) који је у Звездара театру у истом саставу радио представу „Осама-Касаба у Њујорку“, сада има…

Детаљније

ЕКИПА ПРЕДСТАВЕ ФЕЛИКС ПРЕД МЕДИЈИМА

  Конференција за новинаре поводом премијере представе „Феликс“ одржана је данас у Звездара театру. Представа је настала по роману Владимира Кецмановића, у адаптацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ представе.     Конференцију за новинаре отворио је…

Детаљније

КЕЦМАНОВИЋ: ФЕЛИКС НА НИШАНУ ПРОШЛОСТИ

  Представа „Феликс“, која ће у Звездара театру бити премијерно изведена 22. марта, настала је по истоименом роману Владимира Кецмановића. Роман је објављен 2007. године и исте године овенчан наградом „Бранко Ћопић“. О идеји за ову причу и главним темама…

Детаљније