Vesti

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ ПАД

 

Представа „Пад“ у продукцији Центра за културу Свилајнац имаће своју београдску премијеру у Звездара театру 2. фебруара. Представа „Пад“ рађена је по тексту Браниславе Илић и Кокана Младеновића, који је и редитељ представе. Ликове тумаче Јелена Благојевић, Бранислав Трифуновић и Нина Нешковић.

 

 

Прошле године на градилишту је погинуло четрдесет четворо радника. Та вест је била главни покретач представе „Пад“ која је настала у жељи да се овај велики друштвени проблем осветли. Редитељ Кокан Младеновић изабрао је да причу представи из угла девојчице која остаје без оца који је био запослен на градилишту. На тај начин он наглашава да није страдало четрдесет четворо радника, већ толики број читавих породица које су радници оставили за собом.

„Била нам је изазовна ситуација да пробамо да спојимо нешто што јесте јако интимно, што носи много емоција, што је интимна драма девојчице од шеснаест година која губи оца и оно што јесте наша уметничка обавеза према времену у коме живимо, а то је да говоримо о неким важним и неугодним темама на сав глас. Доминантна визура ове приче је управо интимна и досадашна играња представе показују да смо успели да спојимо нешто врло чудно, а то је велика емотивност и друштвени ангажман“, каже редитељ Кокан Младеновић.

 

 

Проблем страдања радника само је полазна тачка у представи „Пад“. Овом представом трага се за разлозима понављања таквих несрећа, с посебним нагласком на улози коју надлежни органи и медији имају у том понављању.

Млада глумица Јелена Благојевић, говори о свом лику у овој представи, о девојчици која је остала без оца и која по сваку цену жели да утврди чија је то одговорност.

„Она поставља питања-Колико кошта људски живот? Да ли су људи роба? До последњег које је докле? Њена намера јесте да добије одговор на та питања, јер је њен отац погинуо, а нико јој то није објаснио. Она зна да за то нико није одговарао и да је немоћна и не зна шта да уради. Због тога одлучи да направи представу.“

Поред ове улоге, Јелена Благојевић у представи тумачи и лик наратора. Та два лика брзо се и често смењују. Управо ово повремено удаљавање од трагедије која се одвија на сцени оставља још већи утисак на публику, сматра Јелена.

 

 

„У почетку ми је било баш тешко да направим разлику између тада и сада, поготово што се то дешава у секундама, у најбурнијим и најтужнијим сценама. Она одједном почне да прича и мислим да је то много потресније него да се те сцене заврше, да се та суза отплаче“, каже Јелена Благојевић.

Редитељ представе Кокан Младеновић нагласио је да данас живимо у добу прекаријата, несигурних и повремених послова. Симболика неуспеха да се радницима данас обезбеде бољи услови и већа права најбоље се очитава у наслову комада „Пад“. Тај пад актуелан је у целом свету. То је и политички и друштвени пад и најбоље је видљив управо на градилишту.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ИНТЕРВЈУ: НЕБОЈША БРАДИЋ

  Народно позориште Ниш гостује 19. фебруара у Звездара театру са представом „Лимунација“, која је настала по тексту Душана Ковачевића у режији Небојше Брадића. Представа испитује менталитет наших људи и приказује све тешкоће које настају када у нашем друштву треба…

Детаљније

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ ЛИМУНАЦИЈА

  Представа „Лимунација“ нишког Народног позоришта, настала по тексту Душана Ковачевића у режији Небојше Брадића гостује у Звездара театру 19. фебруара. Ова комедија настала је по мотивима приповетке Стевана Сремца „Лимунација на селу”. Иако је приповетка објављена пре више од…

Детаљније

ИНТЕРВЈУ ГЛУМИЦА ЈЕЛЕНА БЛАГОЈЕВИЋ О ПРЕДСТАВИ ПАД

  Глумицу Јелена Благојевић у Звездара театру ћете имати прилику да видите у представи „Пад“ у режији Кокана Младеновића. Јелена има 16 година. Глумом се бави од првог разреда основне школе када је постала члан Омладинског позоришта „Дадов“, где и…

Детаљније