Vesti

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ ПАД

 

Представа „Пад“ у продукцији Центра за културу Свилајнац имаће своју београдску премијеру у Звездара театру 2. фебруара. Представа „Пад“ рађена је по тексту Браниславе Илић и Кокана Младеновића, који је и редитељ представе. Ликове тумаче Јелена Благојевић, Бранислав Трифуновић и Нина Нешковић.

 

 

Прошле године на градилишту је погинуло четрдесет четворо радника. Та вест је била главни покретач представе „Пад“ која је настала у жељи да се овај велики друштвени проблем осветли. Редитељ Кокан Младеновић изабрао је да причу представи из угла девојчице која остаје без оца који је био запослен на градилишту. На тај начин он наглашава да није страдало четрдесет четворо радника, већ толики број читавих породица које су радници оставили за собом.

„Била нам је изазовна ситуација да пробамо да спојимо нешто што јесте јако интимно, што носи много емоција, што је интимна драма девојчице од шеснаест година која губи оца и оно што јесте наша уметничка обавеза према времену у коме живимо, а то је да говоримо о неким важним и неугодним темама на сав глас. Доминантна визура ове приче је управо интимна и досадашна играња представе показују да смо успели да спојимо нешто врло чудно, а то је велика емотивност и друштвени ангажман“, каже редитељ Кокан Младеновић.

 

 

Проблем страдања радника само је полазна тачка у представи „Пад“. Овом представом трага се за разлозима понављања таквих несрећа, с посебним нагласком на улози коју надлежни органи и медији имају у том понављању.

Млада глумица Јелена Благојевић, говори о свом лику у овој представи, о девојчици која је остала без оца и која по сваку цену жели да утврди чија је то одговорност.

„Она поставља питања-Колико кошта људски живот? Да ли су људи роба? До последњег које је докле? Њена намера јесте да добије одговор на та питања, јер је њен отац погинуо, а нико јој то није објаснио. Она зна да за то нико није одговарао и да је немоћна и не зна шта да уради. Због тога одлучи да направи представу.“

Поред ове улоге, Јелена Благојевић у представи тумачи и лик наратора. Та два лика брзо се и често смењују. Управо ово повремено удаљавање од трагедије која се одвија на сцени оставља још већи утисак на публику, сматра Јелена.

 

 

„У почетку ми је било баш тешко да направим разлику између тада и сада, поготово што се то дешава у секундама, у најбурнијим и најтужнијим сценама. Она одједном почне да прича и мислим да је то много потресније него да се те сцене заврше, да се та суза отплаче“, каже Јелена Благојевић.

Редитељ представе Кокан Младеновић нагласио је да данас живимо у добу прекаријата, несигурних и повремених послова. Симболика неуспеха да се радницима данас обезбеде бољи услови и већа права најбоље се очитава у наслову комада „Пад“. Тај пад актуелан је у целом свету. То је и политички и друштвени пад и најбоље је видљив управо на градилишту.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ДУШКУ ТРИФУНОВИЋУ

  Музичко-поетски рецитал „Тајна веза-Сећање на Душка Трифуновића“ одржаће се 20. маја у Звездара театру са почетком у 20 часова.     Песник Душко Трифуновић и кантаутор Бранко Пражић годинама су путовали и приређивали радост љубитељима Душкових стихова. Душко је…

Детаљније

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ ПАД

  Представа „Пад“ у продукцији Центра за културу Свилајнац 12.априла гостује у Звездара театру. Након београдске премијере која је била 2. фебруара, у петак очекујемо друго гостовање ове представе у Звездара театру.     Представа „Пад“ рађена је по тексту…

Детаљније

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ БЛИСКОСТ

  Представа „Блискост“, по тексту  Патрика  Марбера у режији Снежане Удицки, гостује у Звездара театру 10. априла.     Глумачку екипу представе у продукцији Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара, чине Ана Танасковић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић и…

Детаљније