Vesti

GOSTOVANJE PREDSTAVE PAD

 

Predstava „Pad“ u produkciji Centra za kulturu Svilajnac 12.aprila gostuje u Zvezdara teatru. Nakon beogradske premijere koja je bila 2. februara, u petak očekujemo drugo gostovanje ove predstave u Zvezdara teatru.

 

 

Predstava „Pad“ rađena je po tekstu Branislave Ilić i Kokana Mladenovića, koji je i reditelj predstave. Likove tumače Jelena Blagojević, Branislav Trifunović i Nina Nešković.

Prošle godine na gradilištu je poginulo četrdeset četvoro radnika. Ta vest je bila glavni pokretač predstave „Pad“ koja je nastala u želji da se ovaj veliki društveni problem osvetli. Reditelj Kokan Mladenović izabrao je da priču predstavi iz ugla devojčice koja ostaje bez oca koji je bio zaposlen na gradilištu. Na taj način on naglašava da nije stradalo četrdeset četvoro radnika, već toliki broj čitavih porodica koje su radnici ostavili za sobom.

„Bila nam je izazovna situacija da probamo da spojimo nešto što jeste jako intimno, nosi mnogo emocija, što je intimna drama devojčice od šesnaest godina koja gubi oca i ono što jeste naša umetnička obaveza prema vremenu u kome živimo, a to je da govorimo o nekim važnim i neugodnim temama na sav glas. Dominantna vizura ove priče je upravo intimna i dosadašna igranja predstave pokazuju da smo uspeli da spojimo nešto vrlo čudno, a to je velika emotivnost i društveni angažman“, kaže reditelj Kokan Mladenović.

 

 

Problem stradanja radnika veoma je aktuelan, ako se prisetimo činjenice da su pre nešto više od mesec dana tri radnika stradala u istoj nedelji. Međutim, ovaj problem je samo polazna tačka u predstavi „Pad“. Ovom predstavom traga se za razlozima ponavljanja takvih nesreća, s posebnim naglaskom na ulozi koju nadležni organi i mediji imaju u tom ponavljanju.

Mlada glumica Jelena Blagojević, govori o svom liku u ovoj predstavi, o devojčici koja je ostala bez oca i koja po svaku cenu želi da utvrdi čija je to odgovornost.

„Ona postavlja pitanja-Koliko košta ljudski život? Da li su ljudi roba? Do poslednjeg koje je dokle? Njena namera jeste da dobije odgovor na ta pitanja, jer je njen otac poginuo, a niko joj to nije objasnio. Ona zna da za to niko nije odgovarao i da je nemoćna i ne zna šta da uradi. Zbog toga odluči da napravi predstavu.“

Reditelj predstave Kokan Mladenović naglasio je da danas živimo u dobu prekarijata, nesigurnih i povremenih poslova.Simbolika neuspeha da se radnicima danas obezbede bolji uslovi i veća prava najbolje se očitava u naslovu komada „Pad“. Taj pad je aktuelan u celom svetu. To je i politički i društveni pad i najbolje je vidljiv upravo na gradilištu.

POVEZANE VESTI

KOREŠPODENTI PUTUJU U KANADU

  Predstava „Korešpodencija“ ovog meseca će gostovati u Torontu u Izabel Bader teatru 19. oktobra, kada su zbog velikog interesovanja zakazana dva izvođenja, i 20. oktobra.   Foto: Nikola Vukelić Za malo više godinu dana ovo je treća predstava Zvezdara […]

Detaljnije

VOZ GOSTUJE U POZORIŠTU ULISIS

  Predstava „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu „Ulisis“ na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom […]

Detaljnije

VEČE POSVEĆENO DUŠKU TRIFUNOVIĆU

  Muzičko-poetski recital „Tajna veza-Sećanje na Duška Trifunovića“ održaće se 20. maja u Zvezdara teatru sa početkom u 20 časova.     Pesnik Duško Trifunović i kantautor Branko Pražić godinama su putovali i priređivali radost ljubiteljima Duškovih stihova. Duško je […]

Detaljnije