Vesti

ИНТЕРВЈУ ГЛУМИЦА ЈЕЛЕНА БЛАГОЈЕВИЋ О ПРЕДСТАВИ ПАД

 

Глумицу Јелена Благојевић у Звездара театру ћете имати прилику да видите у представи „Пад“ у режији Кокана Младеновића. Јелена има 16 година. Глумом се бави од првог разреда основне школе када је постала члан Омладинског позоришта „Дадов“, где и данас игра у бројним представама. Прву професионалну улогу одиграла је у Атељеу 212 у представи „Отац на службеном путу“. Од тада се нижу представе у којима је имала прилику да сарађује са неким од најзначајнијих домаћих позоришних стваралаца. Највеће признање за њен досадашњи успех је Специјална награда „Ружица Сокић“ за 2016. годину. С глумицом Јеленом Благојевић причали смо о представи „Пад“ која гостује 2. фебруара у Звездара театру.

 

 

Тема представе ,,Пад’’ је страдање радника на градилиштима. Како ти је ова тема деловала на самом почетку рада на представи?

Никада раније нисам размишљала о томе, о људима на градилишту. Нисам била упућена у  тај сурови свет. Чим ми је Кокан испричао о чему се ради баш ми се свидела тема и било ми је драго што ћемо радити на тако важном пројекту.

Ова прича представљена је из угла твог лика, девојчице чији отац је погинуо на градилишту. Како ти се допао овакав приступ теми?

Много ми се више свиђа што је из интимне визуре и није опште. Мислим да има много већи ефекат да се види да је то неко проживео, да се то дешава и да је истина.

 

 

Која питања поставља та девојчица?

Она поставља питања: Колико кошта људски живот? Да ли су људи роба? Да ли су људи играчке? До последњег које је докле? Њена намера јесте да добије одговор јер је њен отац погинуо, а њој нико то није објаснио. Она зна да нико није одговарао и да је немоћна. Због тога одлучи да направи представу.

Паралелно са улогом девојчице ти си и наратор у представи. Колико ти значе та повремена излажења из лика, дистанцирање од трагедије која се одвија на сцени?

У почетку ми је било баш тешко да направим разлику између тада и сада. Поготово што се то дешава у секундама, у најбурнијим, најтужнијим сценама она одједном почиње да прича. Мислим да је то много потресније него да се те сцене заврше, да се та суза отплаче. Много је страшније да је она задржи, то много више погађа.

 

 

Колико је било тешко спремити улогу у представи која се бави овако сложеном темом?

Искрено није баш лако разграничити реалност ако радиш на некој тако тешкој теми. Ми смо радили на представи два месеца и доста смо причали о томе док смо правили текст. Схватиш некако да то ниси ти, али је заправо мало теже кад схватиш да то јесте нечија реалност.

Како се сада осећаш кад прођеш поред неког градилишта?

Посматрам много пажљивије него раније. Раније сам само пролазила, нисам уопште ни посматрала. Баш поред моје зграде се налази једно градилиште где су људи потпуно без ограде, без опреме. Када то видим само се склоним, не могу да гледам. Баш ми је потресно да замислим да то може њима да се деси и њиховим породицама.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

КОРЕШПОДЕНТИ ПУТУЈУ У КАНАДУ

  Представа „Корешподенција“ овог месеца ће гостовати у Торонту у Изабел Бадер театру 19. октобра, када су због великог интересовања заказана два извођења, и 20. октобра.     За мало више годину дана ово је трећа представа Звездара театра која…

Детаљније

ВОЗ ГОСТУЈЕ У ПОЗОРИШТУ УЛИСИС

  Представа „Воз“ по тексту Кормака Макартија у адаптацији и режији Воје Брајовића, гостује 16. и 17. августа у позоришту „Улисис“ на Брионима. Ова дуодрама у којој играју Воја Брајовић и Сергеј Трифуновић извешће се у Тврђави Минор на Малом…

Детаљније

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ДУШКУ ТРИФУНОВИЋУ

  Музичко-поетски рецитал „Тајна веза-Сећање на Душка Трифуновића“ одржаће се 20. маја у Звездара театру са почетком у 20 часова.     Песник Душко Трифуновић и кантаутор Бранко Пражић годинама су путовали и приређивали радост љубитељима Душкових стихова. Душко је…

Детаљније