Vesti

LIDIJA JOVANOVIĆ: KAKO NASTAJE KOSTIM

 

Lidija Jovanović, autorka je kostima za novu predstavu Zvezdara teatra, „Ljubav u Svamali”, čija premijera je zakazana za 16. novembar. Za naš blog je napisala kako zapravo nastaje kostim i kako nakon procesa promišljanja i skiciranja, osnova rada na kostimu postaje kretanje.

 

 

„Iz strasti, iz ljubavi, iz dubokog promišljanja, istorijskog i sociološkog istraživanja, sati crtanja, kilometara pešačenja, smeha, rasprava, znoja i uzbuđenja u krojačnicama i radionionicama. Nastaje u mraku pozorišne sale. Kostim pre svega nastaje iz želje za pripovedanjem.”, ističe Lidija u svom tekstu, koji u celini možete pročitati ovde.

 

 

Lidija Jovanović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, MA Kostimograf scenskog odevanja. Trenutno je na doktorskim umetničkim višemedijskim studijama na Rektoratu univerziteta umetnosti u Beogradu. Osnivač je i vlasnik Dizajn Studija Lidija Jovanović, čija je osnovna delatnost dizajn i proizvodnja obuće i kožne galanterije.
Od 2008. radi na  Accademia del Lusso  gde predaje Modni dizajn, Istoriju kostima i Dizajn aksesoara. Autor je kostima za preko dvadeset pozorišnih predstava i filmova.
Član je ULUPUDSA (udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije) od 1998. a od maja 2018. član upravnog odbora i predsednik.

POVEZANE VESTI

POZORIŠTE TOKOM LETA

    Pozorišne sale koje su do skoro bile do poslednjeg mesta ispunjene publikom sada su prazne i zamračene. Vrelina ne uspeva da nađe svoj put do scene, tu je uvek za koji stepen svežije i prijatnije. Pozorišne daske odmaraju,…

Detaljnije

STVARANJE DRAMSKOG TEKSTA

    U novom blogu za sajt Zvezdara teatra pišemo o procesu stvaranja dramskog teksta. On je osnova pozorišne predstave, polazna tačka od koje nastaje čarolija. Reditelj, glumci, kostimi, scenografija oživljavaju ispisana slova, stvaraju likove od krvi i mesa i…

Detaljnije

STVARANJE DRAMSKOG TEKSTA

  Glumac je rekao svoju poslednju repliku. Boje, svetla i doživljaji koje smo upijali u prethodnih sat i po vremena koliko je trajala predstava, sada su se skupili u jednu jedinu tačku. Oduševljeni smo ili razočarani, i to se ponekad…

Detaljnije