Vesti

LIDIJA JOVANOVIĆ: KAKO NASTAJE KOSTIM

 

Lidija Jovanović, autorka je kostima za novu predstavu Zvezdara teatra, „Ljubav u Svamali”, čija premijera je zakazana za 16. novembar. Za naš blog je napisala kako zapravo nastaje kostim i kako nakon procesa promišljanja i skiciranja, osnova rada na kostimu postaje kretanje.

 

 

„Iz strasti, iz ljubavi, iz dubokog promišljanja, istorijskog i sociološkog istraživanja, sati crtanja, kilometara pešačenja, smeha, rasprava, znoja i uzbuđenja u krojačnicama i radionionicama. Nastaje u mraku pozorišne sale. Kostim pre svega nastaje iz želje za pripovedanjem.”, ističe Lidija u svom tekstu, koji u celini možete pročitati ovde.

 

 

Lidija Jovanović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, MA Kostimograf scenskog odevanja. Trenutno je na doktorskim umetničkim višemedijskim studijama na Rektoratu univerziteta umetnosti u Beogradu. Osnivač je i vlasnik Dizajn Studija Lidija Jovanović, čija je osnovna delatnost dizajn i proizvodnja obuće i kožne galanterije.
Od 2008. radi na  Accademia del Lusso  gde predaje Modni dizajn, Istoriju kostima i Dizajn aksesoara. Autor je kostima za preko dvadeset pozorišnih predstava i filmova.
Član je ULUPUDSA (udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije) od 1998. a od maja 2018. član upravnog odbora i predsednik.

POVEZANE VESTI

NOVI BLOG: ULOGA REDITELJA U STVARANJU PREDSTAVE

    Foto: Nikola Vukelić Novi blog za sajt Zvezdara teatra napisao je Marko Misirača, koji je režirao predstavu „Bajka o pozorištu“. On u tekstu otkriva koja je uloga reditelja u stvaranju predstave, sa čim se on susreće na tom…

Detaljnije

ULOGA REDITELJA U STVARANJU PREDSTAVE

    Stvaranje jedne pozorišne predstave za reditelja predstavlja jedno toliko autentično i posebno iskustvo da bi, verovatno, o svakom procesu stvaranja predstave reditelj mogao da napiše poseban tekst, dnevnik ili knjigu. Gotovo u istoj meri u kojoj je tzv.…

Detaljnije

TE DAVNE 1984. GODINE

  Pre tačno 35 godina, 8. oktobra, odigrana je prva predstava Zvezdara teatra „Mrešćenje šarana“ po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača. Bilo je to davne 1984. godine, koju svet pamti po mnogim turbulentnim događajima.     Ne samo…

Detaljnije