Vesti

ЛИДИЈА ЈОВАНОВИЋ: КАКО НАСТАЈЕ КОСТИМ

 

Лидија Јовановић, ауторка је костима за нову представу Звездара театра, „Љубав у Свамали”, чија премијера је заказана за 16. новембар. За наш блог је написала како заправо настаје костим и како након процеса промишљања и скицирања, основа рада на костиму постаје кретање.

 

 

„Из страсти, из љубави, из дубоког промишљања, историjског и социолошког истраживања, сати цртања, километара пешачења, смеха, расправа, зноја и узбуђења у кројачницама и радионионицама. Настаје у мраку позоришне сале. Костим пре свега настаје из жеље за приповедањем.”, истиче Лидија у свом тексту, који у целини можете прочитати овде.

 

 

Лидија Јовановић је дипломирала на Факултету примењених уметности, МА Костимограф сценског одевања. Тренутно је на докторским уметничким вишемедијским студијама на Ректорату универзитета уметности у Београду. Оснивач је и власник Дизајн Студија Лидија Јовановић, чија је основна делатност дизајн и производња обуће и кожне галантерије.
Од 2008. ради на  Accademia del Lusso  где предаје Модни дизајн, Историју костима и Дизајн аксесоара. Аутор је костима за преко двадесет позоришних представа и филмова.
Члан је УЛУПУДСА (удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије) од 1998. а од маја 2018. члан управног одбора и председник.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

НОВИ БЛОГ: ЧУВАРИ ПОЗОРИШНЕ ЧАРОЛИЈЕ

    Припремили смо нови блог у оквиру кога ћете сазнати које све драгоцености чува Музеј позоришне уметности Србије. Представа као jeдинствен тренутак, сусрет између глумаца и публике, не може се никад поновити. Материјални предмети који остају, као што су…

Детаљније

ЧУВАРИ ПОЗОРИШНЕ ЧАРОЛИЈЕ

  Позоришну представу чине пролазни, неповратни тренуци, кратки сусрети глумаца и публике који се никада не могу поновити на исти начин. На домаћој сцени је одиграно толико феноменалних представа да је права штета што не можемо да завиримо у те…

Детаљније

НОВИ БЛОГ О ПРИМЕЊЕНОЈ МУЗИЦИ

    Нови блог на сајту Звездара театра открива како настаје музика за позоришну представу. Она лако може да публику убаци у одређено расположење, да изазове најразличитије емоције. Због тога је важно користити магију музике на прави начин.    …

Детаљније