Vesti

ARZAMAS NA 37. SUSRETIMA POZORIŠTA BiH

 

Predstava „Arzamas“ po romanu i u dramatizaciji Ivane Dimić, u režiji Ljiljane Todorović, koja je na programu ovogodišnjih Susreta pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčkom, biće emitovana 27. novembra od 19.30 časova na RTV „HIT” Brčko i Fejsbuk stranicama „Hit-a” i Susreta pozorišta.

 

Foto: Nikola Vukelić

„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje. Za potrebe dramske radnje u adaptaciju romana uveden je lik Smrti kao svemoćnog impresarija koji direktno utiče na događaje. Smrt će odnijeti majku igrajući tango sa ćerkom, ali ljubav će prevladati, jer je ljubav jača od smrti. Predstava Zvezdara teatra je stvaralački čin koji se rađa iz darova nezavisnih od pisca“, rekla je autorka Dimić.

Moto pod kojim se održavaju 37. Susreti pozorišta/kazališta je „Pozorište i mi u vremenima krize – nastanak teatra, položaj glumca, nestanak čovjeka“, a o kojima direktor festivala Jakov Amidžić poručuje:

Za prostor slobode i čovjeka, teatar se bori inscenacijama svakidašnjosti koje nedvosmisleno pogadjaju sve: kazalište kao instituciju, glumce i samog čovjeka. Prostor slobode kroz koji se takva stanja rešavaju se ne pronalazi, već se pravi. Kroz teatarski čin koji ne čeka priliku(e) da ih rješava, nego ih kreira. Sloboda za koju se vrijedi boriti u sudaru sa pošastima savremenog doba ne može biti uzaludna. Naprotiv, takav napor je opravdan u svakom pogledu. A kroz kazališni čin u predstavama koje će biti viđene na 37. Susretima pozorišta/kazališta je i realna i moguća. Vrijeme u kome se održavaju Susreti, druge decenije trećeg milenijuma, je vrijeme u kome teatri, glumci i svi mi živimo sa puno straha. Zabrinutost za egzistenciju svih aktera koji se pominju u poruci Festivala se najbolje rješavaju i prevazilaze hrabrim i moćnim predstavama, sa ispoljenim stavom o svemu tome. A svi oni sa stavom su na pravoj strani, koja nikako ne sužava prostor slobode.

Po rečima rediteljke Todorović, Arzamas je smešnotužna i tužnosmešna priča o tri samoće: o samoći ostarelog roditelja, o osami odraslog deteta koje se o tom svom roditelju brine i o njihovom sudaru sa usamljenošću smrti od koje svi okreću glavu i u panici od nje beže, o ljubavi jedne Majke, jedne Ćerke i jedne jedine – Smrti.

POVEZANE VESTI

MILAN LANE GUTOVIĆ: UPOZNATI I PRIHVATITI SMRT ZNAČI MUDROST

  Glumac Milan Lane Gutović u novoj predstavi Zvezdara teatra „Arzamas“ ima veoma zanimljiv zadatak, da personalizuje smrt. U njegovoj izvedbi smrt je elegantna i obraća se direktno publici u želji da ih ubedi da prestanu da je doživljavaju kao […]

Detaljnije

PREMIJERA PREDSTAVE ARZAMAS

    Predstava „Arzamas“ po romanu i u dramatizaciji Ivane Dimić, u režiji Ljiljane Todorović premijerno je izvedena u Zvezdara teatru. Glumačku ekipu predstave čine Branka Petrić, Nela Mihailović i Milan Lane Gutović.       Foto: Nikola Vukelić  Premijeri […]

Detaljnije

KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE ARZAMASA

    Konferencija za medije povodom premijere predstave „Arzamas” održana je danas u Zvezdara teatru. Predstava nastala po romanu Ivane Dimić, koji je nagrađen NIN-ovom nagradom za roman 2016. godine, biće premijerno izvedena 24. decembra u 20 časova na Novoj […]

Detaljnije