Vesti

10 PITANJA ZA VLADIMIRA ĐURĐEVIĆA

Vladimir Đurđević

Fotograf: Sonja Žugić

1. Šta Vam je bila inspiracija da napišete tekst za predstavu Bajka o pozorištu?

Tekst je pisan u nekoliko verzija. Prvo kao prosta posrba komedije Kavez za ludake Žana Poarea, a svakom sledećom verzijom taj tekst je menjao fokus. Nakon napisane pete verzije sam shvatio da u tekstu nema gotovo ni jedne replike iz Poareove drame, te je samim tim Bajka o pozorištu moja originalna drama. Naravno, fer je pomenuti Poareov komad jer je on u prvom trenutku poslužio kao inspiracija. Kasnije, u nekoj četvrtoj verziji, moj motiv je bio: Napisati komad o odnosu političara prema kulturi.

2. Da li dok pišete zamišljate kako će komad da izgleda na sceni?

Da, naravno, ali nikada ne izgleda kako sam ja zamišljao. Ponekad izgleda bolje, ali najčešće izgleda neočekivano. Ali na to su nas profesori spremali još na fakultetu. Stalno su nam govorili: Pisac i ne zna šta je napisao dok ne pogleda predstavu.

3. Da li imate omiljeni citat iz predstave?

Imam ih više, ali odlučiću se za basnu o lavu i magarcu koji idu na hodočašće u Rim. Toga nema u tekstu, ali je Tihomir Stanić toj priči pronašao pravo mesto u komadu i ja bez nje više ne mogu da zamislim predstavu.

4. Kako teče Vaš proces pisanja?

Na početku i na kraju procesa se mučim, sredina ide super. To je ono kad vas drama u nastajanju toliko obuzme da ne možete da spavate.

5. Opišite u pet reči idealnog gledaoca Bajke o pozorištu?

Svaki gledalac Bajke o pozorištu je idealan, ali ja se najlepše osećam kada vidim političare u publici.

Iz predstave Bajka o pozorištu

Fotograf: Nikola Vukelić

6. Sa kojim saradnikom tokom rada na predstavi najradije sarađujete?

Moj deo posla je najčešće završen pre početka rada na predstavi, tako da ja u idealnom slučaju dođem samo na premijeru, kao običan gledalac sa gratis kartom. U manje idealnom slučaju pozovu me i na neku kontrolnu probu. A u najmanje idealnom slučaju i tokom procesa radim na tekstu, jer ekipa želi da iskoristi tu nesrećnu okolnost što je pisac još uvek živ, pa kad je već tako, upregnite ga da još malo „zamasti“ tekst. Tada komuniciram samo sa rediteljem.

7. Koji je vaš omiljeni kutak u Zvezdara teatru?

Šank u klubu na spratu. Posebno ako pravim društvo Mikiju Krstoviću uz dupli viski sa dosta leda. To je za mene velika privilegija.

Iz predstave Bajka o pozorištu

Fotograf: Nikola Vukelić

8. Da li se sećate trenutka kada ste zavoleli pozorište?

Da. To je bilo 1993. U pozorištu Boško Buha sam gledao Šekspirov San letnje noći u režiji Jagoša Markovića. To je bio neki trenutak inicijacije.

9. Da niste pisac čime biste se bavili?

Poljoprivredom.

10. Na kraju, kako biste opisali predstavu Bajka o pozorištu u tri reči?

Smešna, presmešna, Bajka o pozorištu.

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: SCENA BEZ GRANICA

  Zvezdara teatar je od samog osnivanja imao jednu specifičnost – scenu bez granica! Poput pariskog „Ambassadeura“ i berlinskog Steinovog teatra, Zvezdarina scena je bila potpuno pokretna i mobilna. Iz klasične scene kutije mogla se produžiti u gledalište, kao pista,…

Detaljnije

NOVI BLOG – POZORIŠTE TOKOM LETA

  U novom blogu otkrijte šta se dešava u pozorištu tokom leta! O tome smo razgovarali sa izvršnom direktorkom Zvezdara teatra Jasnom Novakov.     Za neke je pauza između dve pozorišne sezone, od kraja juna do oktobra, previše duga…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: UPECATI ŠARANA

  „Beograde-slobod grade, na raskrsnici svetova. U svečanom oktobru u četrdesetoj godini slobode, Dom kulture „Vuk Karadžić“ upisuje ti dar, novi Zvezdara teatar!“     Ovaj i još mnogo slogana mogli su se čuti 1984. godine, kada je na Lionu…

Detaljnije