Vesti

10 ПИТАЊА ЗА ВЛАДИМИРА ЂУРЂЕВИЋА

Владимир Ђурђевић

Фотограф: Соња Жугић

1. Шта Вам је била инспирација да напишете текст за представу Бајка о позоришту?

Текст је писан у неколико верзија. Прво као проста посрба комедије Кавез за лудаке Жана Поареа, а сваком следећом верзијом тај текст је мењао фокус. Након написане пете верзије сам схватио да у тексту нема готово ни једне реплике из Поареове драме, те је самим тим Бајка о позоришту моја оригинална драма. Наравно, фер је поменути Поареов комад јер је он у првом тренутку послужио као инспирација. Касније, у некој четвртој верзији, мој мотив је био: Написати комад о односу политичара према култури.

2. Да ли док пишете замишљате како ће комад да изгледа на сцени?

Да, наравно, али никада не изгледа како сам ја замишљао. Понекад изгледа боље, али најчешће изгледа неочекивано. Али на то су нас професори спремали још на факултету. Стално су нам говорили: Писац и не зна шта је написао док не погледа представу.

3. Да ли имате омиљени цитат из представе?

Имам их више, али одлучићу се за басну о лаву и магарцу који иду на ходочашће у Рим. Тога нема у тексту, али је Тихомир Станић тој причи пронашао право место у комаду и ја без ње више не могу да замислим представу.

4. Како тече Ваш процес писања?

На почетку и на крају процеса се мучим, средина иде супер. То је оно кад вас драма у настајању толико обузме да не можете да спавате.

5. Опишите у пет речи идеалног гледаоца Бајке о позоришту?

Сваки гледалац Бајке о позоришту је идеалан, али ја се најлепше осећам када видим политичаре у публици.

Из представе Бајка о позоришту

Фотограф: Никола Вукелић

6. Са којим сарадником током рада на представи најрадије сарађујете?

Мој део посла је најчешће завршен пре почетка рада на представи, тако да ја у идеалном случају дођем само на премијеру, као обичан гледалац са гратис картом. У мање идеалном случају позову ме и на неку контролну пробу. А у најмање идеалном случају и током процеса радим на тексту, јер екипа жели да искористи ту несрећну околност што је писац још увек жив, па кад је већ тако, упрегните га да још мало „замасти“ текст. Тада комуницирам само са редитељем.

7. Који је ваш омиљени кутак у Звездара театру?

Шанк у клубу на спрату. Посебно ако правим друштво Микију Крстовићу уз дупли виски са доста леда. То је за мене велика привилегија.

Из представе Бајка о позоришту

Фотограф: Никола Вукелић

8. Да ли се сећате тренутка када сте заволели позориште?

Да. То је било 1993. У позоришту Бошко Буха сам гледао Шекспиров Сан летње ноћи у режији Јагоша Марковића. То је био неки тренутак иницијације.

9. Да нисте писац чиме бисте се бавили?

Пољопривредом.

10. На крају, како бисте описали представу Бајка о позоришту у три речи?

Смешна, пресмешна, Бајка о позоришту.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ЈОШ ЈЕДАН КОНЦЕРТ ЛЕНЕ КОВАЧЕВИЋ 16. НОВЕМБРА

  Након што су карте за концерт “Добровече у позоришту-концерт Лене Ковачевић”, који је заказан за  10. новембра у 19.30 часова на сцени “Данило Бата Стојковић” распродате у рекордном року, Лена је одлучила да своју публику обрадује другим концертом у […]

Детаљније

НОВЕМБАРСКА ГОСТОВАЊА ЗВЕЗДАРА ТЕАТРА

  Овог новембра ће пет представа са репертоара Звездара театра бити у гостима, како на фестивалима, тако и на сценама других позоришта у земљи. Арзамас, Генералну пробу самоубиства, Љубав у Савамали, Воз и Тре сореле биће у прилици да гледа […]

Детаљније

ОТКАЗАНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ БЕРАЧИ СНОВА

  Поштована публико,   Најављена премијера представе Берачи снова је отказана. Разлози за отказивање су двојаки: са једне стране то су техничке препреке које су продужиле рад на представи, али и превентивни разлози које диктира тренутна епидемиолошка ситуација.   Ускоро […]

Детаљније