Press

KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

IGRAJU

Ljubomir Bandović, Sava odžačar
Nevena Ristić, Nina Herbert
Marko Janketić, Vule milicioner
Zoran Cvijanović, Jagoša Kraj
Slavko Štimac, Teja Kraj
Jovana Stojiljković, Vesela Kraj
Ivan Janketić, gospodin Grabinjski

Pisac: Dušan Kovačević
Reditelj: Darko Bajić
Scenograf: Milenko Jeremić
Kostimograf: Marina Vukasović Medenica
Kompozitor: Vladimir Marković
Koreograf: Milan Gromilić
Lektor: dr Ljinjana Mrkić Popović
Asistent reditelja i organizator: Marko Sopić
Asistent scenografa: Nikola Nikolić
Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović

Premijera: 23. decembar 2015.

 

Dušan Kovačević

Reč pisca

Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“.

Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan.

Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.

 

 

Darko Bajić

Reč reditelja

Zvoni telefon. Podižem slušalicu. Dušan.

Sa Dušanom sam kovao planove da radim Profesionalca, Klaustofobičnu komediju i Lari Tompsona ali sve je palo u vodu. Nije bilo para za kulturu, kao i svake godine. Filmom nismo zapisali ni vreme ni nas.

Teatar zvezda mi je podario pozorišni hit Mala, intuitivnu dramu naše tragedije Život Jovanov, tragediju neokolonijalizma istočne Evrope Brod ljubavi i globalnu instalaciju intelektualca u medijsku atrakciju Javna ličnost. Provokacija pozorištem…

Trideset godina kasnije telefon ponovo zvoni. Dušan…Vozim ka aerodromu, drugom rukom aktiviram mobilni telefon. Nova predstava!

Za ove tri decenije kao da je nestalo dobrih ljudi iz našeg susedstva. Bata, Dača, Miša, Žarko, Seka, Sofi… Tri decenije. Osamdesete naša Klaustofobična komedija, danas komedija naše klaustrofobije. Da li se zaista sve toliko promenilo? I da li je zaista toliko vremena prošlo? I da li sam zaista zavoleo teatar…?

 

POVEZANE VESTI

DUG APLAUZ ZA PREDSTAVU FELIKS

  Predstava „Feliks“ je premijerno izvedena večeras u Zvezdara teatru. Već uigrani autorski trio (Vladimir Kecmanović pisac, Kosta Peševski i Darko Bajić dramatizacija, Bajić režija) koji je u Zvezdara teatru u istom sastavu radio predstavu „Osama-Kasaba u Njujorku“, sada ima…

Detaljnije

EKIPA PREDSTAVE FELIKS PRED MEDIJIMA

  Konferencija za novinare povodom premijere predstave „Feliks“ održana je danas u Zvezdara teatru. Predstava je nastala po romanu Vladimira Kecmanovića, u adaptaciji Koste Peševskog i Darka Bajića, koji je i reditelj predstave.     Konferenciju za novinare otvorio je…

Detaljnije

POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA APRIL

  Danas, tačno u podne, počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se naći na našem repertoaru u aprilu. Pogledajte šta smo vam spremili ovog meseca.   Ovih dana nestrpljivo čekamo premijeru predstave Feliks, koja je nastala po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića,…

Detaljnije