Press

KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

IGRAJU

Ljubomir Bandović, Sava odžačar
Nevena Ristić, Nina Herbert
Marko Janketić, Vule milicioner
Zoran Cvijanović, Jagoša Kraj
Slavko Štimac, Teja Kraj
Jovana Stojiljković, Vesela Kraj
Ivan Janketić, gospodin Grabinjski

Pisac: Dušan Kovačević
Reditelj: Darko Bajić
Scenograf: Milenko Jeremić
Kostimograf: Marina Vukasović Medenica
Kompozitor: Vladimir Marković
Koreograf: Milan Gromilić
Lektor: dr Ljinjana Mrkić Popović
Asistent reditelja i organizator: Marko Sopić
Asistent scenografa: Nikola Nikolić
Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović

Premijera: 23. decembar 2015.

 

Dušan Kovačević

Reč pisca

Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“.

Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan.

Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.

 

 

Darko Bajić

Reč reditelja

Zvoni telefon. Podižem slušalicu. Dušan.

Sa Dušanom sam kovao planove da radim Profesionalca, Klaustofobičnu komediju i Lari Tompsona ali sve je palo u vodu. Nije bilo para za kulturu, kao i svake godine. Filmom nismo zapisali ni vreme ni nas.

Teatar zvezda mi je podario pozorišni hit Mala, intuitivnu dramu naše tragedije Život Jovanov, tragediju neokolonijalizma istočne Evrope Brod ljubavi i globalnu instalaciju intelektualca u medijsku atrakciju Javna ličnost. Provokacija pozorištem…

Trideset godina kasnije telefon ponovo zvoni. Dušan…Vozim ka aerodromu, drugom rukom aktiviram mobilni telefon. Nova predstava!

Za ove tri decenije kao da je nestalo dobrih ljudi iz našeg susedstva. Bata, Dača, Miša, Žarko, Seka, Sofi… Tri decenije. Osamdesete naša Klaustofobična komedija, danas komedija naše klaustrofobije. Da li se zaista sve toliko promenilo? I da li je zaista toliko vremena prošlo? I da li sam zaista zavoleo teatar…?

 

POVEZANE VESTI

OTKAZANA GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA

    Predstava Generalna proba samoubistva koja je trebalo da se izvede večeras je otkazana. Potrudićemo se da obezbedimo novi termin što pre. Hvala na razumevanju.

Detaljnije

REPERTOAR ZA JUN JE SPREMAN

  Prodaja ulaznica za jun je počela danas u podne! Spremili smo i poslednji repertoar u ovoj sezoni.     Mesec počinjemo predstavom Ljubav u Savamali, koja je nastala prema tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića. U predstavi igraju Feđa…

Detaljnije

URUČENE NAGRADE IZ PRIJEDORA

  Nagrade koje je ekipa predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“ osvojila na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru uručene su sinoć, nakon izvođenja predstave u Zvezdara teatru.     Na ovom festivalu koji je trajao od 18. do 24.…

Detaljnije