Press

HIPNOZA JEDNE LJUBAVI

IGRAJU

Slobodan Boda Ninković, otac Ranko, šumar
Anica Dobra, majka Soja
Nina Janković, Mila, Sojina i Rankova ćerka
Dragan Petrović Pele, doktor Vasa
Uroš Jakovljević, Dragi, doktorov sin
Ivan Mihailović, Maj, mladić

Pisac i reditelj: Dušan Kovačević
Scenografi: Nenad Brkić i Nikola Nikolić
Kostimograf: Marina Vukasović Medenica
Kompozitor: Vladimir Marković
Lektor: dr Ljiljana Mrkić Popović
Koreograf: Milan Gromilić
Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović
Video animator: Dane Blačić
Organizator: Dragiša Ćurguz

Inspicijent: Vanja Janketić
Sufler: Dragana Anđelković
Majstor svetla: Radovan Samolov
Majstor tona: Nikola Jovović
Video projekcija: Matija Jovanović
Rekviziter: Branislav Rončević
Garderober: Milena Kovačević
Šminker: Marijana Golubović

Autor plakata: Stevo Mandić
Fotograf: Nikola Vukelić
Dizajner: Aleksandra Ilić

 

REČ PISCA

Dušan Kovačević

Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. Toliko nas je manje jer odlazimo – napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi, Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za sto godina. Jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji kojoj dugujemo sve što imamo.

Preuzmite reč pisca u pdf formatu.

Preuzmite fotografiju u visokoj rezoluciji.

 

KRITIKE

Bajka o pustoj zemlji, Ana Tasić, Politika, 20.12.2017.

Najnoviji komad Dušana Kovačevića „Hipnoza jedne ljubavi“ bajkovita je melodramska groteska koja se koja se prevashodno bavi problemom odlaska mladih ljudi iz zemlje. Radnja se dešava na napuštenoj planinčini, metaforičkoj strnjici, u nadrealno izvezenim okolnostima preplavljujuće bede. Začini fantastike i nadrealnog su i ranije bili sastavni deo Kovačevićeve dramaturgije, na primer u „Sabirnom centru“ i „Kumovima“, zbog čega im je „Hipnoza“ bliska. U njoj je korenito, mada suzdržanije, prustan poseban kovačevićevski duh, lakrdijski, groteskni elementi koji su postojano utkani u većinu njegovih likova, od Topalovića, preko Čvorovića, do braće iz „Generalne probe samoubistva“. Većina aktera su iz ovde kvrgavi, felerični. Ranko se gega sa štakom, njegova žena Soja pati se sa štapom, vojnom lekaru Vasi je nepokretan vrat, a njegov sin Dragi ne može da govori. Njihovi fizički nedostaci su upadljiva komička sredstva, izvori situacione komike, ali su i izražajne metafore bolesnog društva. Feleri likova nisu samo fizički, već i mentalni. Ranko komunicira sa vukovima zavijajući i arlaučući, što podseća na bespomoćno ljudsko lajanje u „Kumovima“, dok Soja druguje sa sovama hučući. Ove mentalne devijacije likova takođe metaforički i komički prodorno upotpunjuju Kovačevićev živopisni odraz društva, zrnohumorno ogledalo sistema (bez)vrednosti.

(Više pročitajte ovde: Ana Tasić, Politika).

Kritika predstave „Hipnoza jedne ljubavi“, Ana Vučković, Radio Beograd

Novi komad Dušana Kovačevića “Hipnoza jedne ljubavi“ čini se, kao da je nastao naručeno. Paradoksalno, kao da ga je sam pisac naručio od sebe, što nije ništa loše, prepoznavši važnu i bolnu temu, od koje bi počeo dramsko pletivo. Možda je tako, a možda se samo tako čini gledaocu koji je i sam svestan rogobatno rečeno – odliva mozgova i izumiranja jednog naroda, pa bi, da ume da piše kao Kovačević, i sam sebi naručio ovakav tekst.

Ovo je komad sa tezom, od koje se počinje, ali koja se fino razvija i prilično poetizuje, pa nestaju konture te konstrukcije, meso koje se nabacuje previše je fino, da bi se nazirala kost. Dušan Kovačević ne beži od sebe, stvara u ključu u kome to očekujemo od pisca, u ovom slučaju stvara melodramu sa elementima groteske i fantastike, i ponovo uspeva da stvori ono što su neki teoretičari nazvali kovačevićevskom hermeneutikom, zaumnim vrtlogom, u kome postoji realna i realistična tema, ali se ona groteskom i smešnim nadgrađuje slojevima i slojevima značenja i asocijacija.

„Hipnoza“ u Zvezdara teatru, za Kulturni dnevnik, Branka Krilović

Kako i priliči, premijera nove drame Dušana Kovačevića je događaj od najvišeg, nacionalnog značaja. Ne zbog nominalnih državnih faktora – oni ne idu u pozorište – već što je ovoga puta tu bio umni samit od krunskih članova Srpske akadmije nauka do istinskih uglednika svih umetnosti. „Hipnoza jedne ljubavi“ je komad zrelih godina, odraz smirivanja i svođenja. To je idila -polufantastika koja se može pričati unucima pred spavanje. Patriotski topao i u tekstulanom obliku – kucan finom ćirilicom – komad i na sceni zadržava autorovu gordost i otmenu odanost svome i domaćem. Mada i njegovi likovi emigriraju u tuđe ledine. Najmekšim mogućim narativom zavapiće o nerođenoj deci, praznim školama, srpskoj lepoti pod stranom okupacijom. Kad to kaže mudrac Kovačević, znači da je poslednji čas, ukoliko taj čas nije već istekao. Izabranici reditelja Kovačevića natenane usvajaju piščevu materiju predaka. Na premijeri je dominirao Dragan Petrović kao doktor Vasa. Ljubomir Bandović koristi tanke strune da opravda šumara Ranka čiji sin čeka dete sa Indijankom, a ćerka odlazi za momkom u drugu galaksiju. Soja Anice Dobre je bistroumna devojčica-majka; katkad liči i na nestašnu bakicu. Bajkovita Nina Janković u ulozi Mile i Ivan Mihailović u liku Maja, osvežiće glumački kapacitet predstave. „Hipnoza jedne ljubavi“ gleda sa sa tihim osmehom uz povremene aplauze Kovačevićevim biserima. „Hipnoza“ je i praznična. U njoj se čuje zvon zvezdanog neba.

 

 

Preuzmite plakat.

Fotografije iz predstave Hipnoza jedne ljubavi
Kliknite na fotografiju da je preuzmete u punoj veličini
Prilikom preuzimanja fotografija, molim Vas navedite ime autora
Fotograf: Nikola Vukelić

POVEZANE VESTI

VIRTUELNA IZLOŽBA ZVEZDARA TEATRA

    Izložba „Preko scene do zvezda“ otvorila je 8. oktobra 2019. godine novu sezonu Zvezdara teatra u jubilarnoj 35. godini od osnivanja ovog pozorišta. Izložbu čine portreti glumaca koji su stvarali i uveličali istoriju Zvezdara teatra, koji su nas […]

Detaljnije

NOVI BLOG: UMETNOST I IZOLACIJA

  Koliko nam umetnost znači u izolaciji i kako umetnici provode ovo vreme, to je tema našeg novog bloga. Podsetićemo se koja su to umetnička dela nastala upravo za vreme izolacije dok su neke od najvećih pošasti pretile čitavom svetu. […]

Detaljnije

DUŠAN KOVAČEVIĆ ZA BLIC: POHLEPA+PROFIT=KORONA

    Prenosimo u celosti interju autorke Tatjane Nježić za „Blic” sa direktorom Zvezdara teatra Dušanom Kovačevićem. Umetnost ne može da leči pandemiju ni da otkloni formulu korona virusa do koje sam ja došao u sopstvenoj laboratoriji, a koja glasi: […]

Detaljnije