Press

GOZBA

IGRAJU

Nebojša Dugalić, Janko
Nataša Ninković, Radmila
Slaven Došlo Nenad
Isidora Simijonović, Dušica
Olga Odanović, Baba
Tamara Krcunović, Suzana

Pisac: Filip Vujošević
Režija: Veljko Mićunović
Scenograf: Vesna Popović
Kostimograf: Jelena Stokuća
Organizator: Dragiša Ćurguz

Asistent scenografa: Tamara Branković
Inspicijent: Rade Stojiljković
Majstor svetla: Radovan Samolov
Majstor tona: Nikola Jovović
Sufler: Dragana Anđelković
Rekviziter: Tomo Komatina
Garderober: Jelena Dunjić

REČ PISCA

Filip Vujošević

Kako su radnici postali savremeni

Komad „O propasti srpske radničke porodice“ je napisan 2000. godine. U novoj produkciji u Zvezdara teatru, na predlog reditelja Veljka Mićunovića, izvodi se pod imenom „Gozba“ dok je podnaslov originalni naziv drame u kome je izmenjena jedna reč: „O propasti srpske savremene porodice“. Naizgled nebitna intervencija govori upravo o suštini promena kroz koje je naše društvo prošlo u prethodnih petnaestak godina. Nekada, priču o porodici koja jedva sastavlja kraj sa krajem i neumorno igra igre na sreću, nadajući se da će tako pronaći izlaz iz gotovo beizazlazne situacije, bilo je jedino logično staviti u milje propale radničke porodice. Drugačije ne bi bilo uverljivo. Jedino je za radničku klasu bilo rezervisano to postojanje na marginama društva praćeno verom u višu silu koja će doneti boljitak. Za građane je bilo nešto drugo, prefinjenije i sa više dostojanstva. Danas, čini se, ova priča funkcioniše ako je smeštena u bilo koju prosečnu srpsku porodicu, nezavisno da li se radi o „radničkoj“ ili „građanskoj“. Drugim rečima, radnici su postali građani, građani su ostali građani, tako da su sada svi zajedno građani. I svi su savremeni. I svima zajedno je preostalo jedino da veruju u višu silu.

Preuzmite reč pisca u pdf formatu.

REČ REDITELJA

Veljko Mićunović

Kakva je ta Gozba, savremena srpska? Je li to naša svakodnevica, izopačenih merila vrednosti u kojima je nenormalno postalo zabava, a normalno dosada? Gozba je tamo gde nažalost prave gozbe nema, a ni dosade. Gozba je opšte mesto, gde su otkaz, besparica, iščekivanje, praznoverje, nerazumevanje i nesreća komički apsurd u kome živimo. Toliko smo prinuđeni da se smejemo sebi da nas ta gorčina koja isplivava opija kao kakvo najplemenitije maštanje o boljem.

Preuzmite reč reditelja u pdf formatu.

Prilikom preuzimanja plakata i deljenja video materijala,
molim Vas da navedete ime autora.
Autor: Stevo Mandić

Preuzmite plakat u visokoj rezoluciji.

Video materijal je dostupan na linku.

Fotografije iz predstave Gozba
Kliknite na fotografiju da je preuzmete u punoj veličini
Prilikom preuzimanja fotografija, molim Vas navedite ime autora
Fotograf: Matija Jovanović

POVEZANE VESTI

OTKAZANA GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA

    Predstava Generalna proba samoubistva koja je trebalo da se izvede večeras je otkazana. Potrudićemo se da obezbedimo novi termin što pre. Hvala na razumevanju.

Detaljnije

REPERTOAR ZA JUN JE SPREMAN

  Prodaja ulaznica za jun je počela danas u podne! Spremili smo i poslednji repertoar u ovoj sezoni.     Mesec počinjemo predstavom Ljubav u Savamali, koja je nastala prema tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića. U predstavi igraju Feđa…

Detaljnije

URUČENE NAGRADE IZ PRIJEDORA

  Nagrade koje je ekipa predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“ osvojila na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru uručene su sinoć, nakon izvođenja predstave u Zvezdara teatru.     Na ovom festivalu koji je trajao od 18. do 24.…

Detaljnije