Blog

TEOFILOVIĆI: SAN JOŠ UVEK TRAJE!

U susret koncertu koji će braća Teofilovići, Ratko i Radiša, imati 29. marta u Zvezdara teatru, razgovarali smo sa njima o muzici, pozorištu, publici i tome zašto su izabrali naše pozorište kao mesto gde će se nakon duže vremena ponovo susresti sa beogradskom publikom. Ovaj čačanski dvojac već decenijama kroz svoju autentičnu muziku čuva srpsku tradiciju, a za čitaoce našeg sajta između ostalog otkrivaju šta je zapravo a kapela dvoglas po kom su prepoznatljivi.

 

1. Nastupali ste u nekima od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta, ali je ovdašnja publika retko imala priliku da vas čuje. Šta vas vraća u Beograd?

Možda će zazvučati čudno,  ali mi nismo retko nastupali u Beogradu, poslednji put pre dve godine. Vašu opasku smatram opravdanom, jer u moru dešavanja u ovako velikom gradu teško je sebe oglasiti i najaviti, a da to daje mogućost da sva zainteresovana publika dođe do te informacije. Pa stoga mi se ne vraćamo Beogradu, već nas on uvek strpljivo čeka.

2. Zašto ste se odlučili baš za Zvezdara teatar?

Nastupali smo u poslednjih petnaest godina na sceni Narodnog pozorišta, a takođe i u Beogradskom dramskom pozorištu nekoliko puta. Tražeći novi prostor i scenu, učinilo nam se da je trenutno Zvezdara teatar odlična pozornica za nas, pre svega zbog odlične organizacije samog teatra, ali i zbog scene koja ima optimalan broj mesta za jedan ovakav događaj. Pozorišna publika je drugačija od koncertne, ali mislim da sa našom muzikom možemo da objedinimo nešto zajedničko i za nju i za nas, a to je kvalitet.

3. Koliko imate slobodnog vremena da odete u pozorište i koji je najlepši momenat koji pamtite iz teatra?

Radiša: Svaki slobodan trenutak ispunjavamo odlaskom na sve ono što Beograd pruža kao grad, a to su koncerti, bioskopi i naravno teatar. Najlepši pozorišni momenti za nas su oni koji su se dogodili u našem rodnom gradu, Čačku. Svake nedelje gostovalo je neko pozorište iz Beograda…na mene je poseban utisak ostavila predstava „Slučajna smrt jednog anarhiste” Darija Foa sa bardom našeg glumišta Đuzom Stoiljkovićem,  „Dibuk” Simona Anskog, sa Vesnom Čipčić i Lazom Ristovskim… „Ko se boji Virdžinije Vulf” sa Radetom Šerbedžijom i Mirom Karanović…„Čekajući Godoa”, zatim „Garderober” sa Ljubom Tadićem i Perom Ķraljem, kao i „Profesionalac” Dušana Kovačevića sa Danilom Batom Stojkovićem . Kao što vidite imali smo tu privilegiju da najveće glumce slušamo, gledamo i uživamo u njihovim kreacijama.

4. Publika vas prepoznaje kao čuvare srpske tradicije, budući da su vaša izvođenja zasnovana na istraživanju starih muzičkih zapisa Srbije i Balkana . Šta će publika u Zvezdara teatru biti u prilici da čuje?

Publika će imati priliku da čuje nove-stare pesme iz Zapadne i Istočne Srbije, sa Kosova, Makedonije u našoj interpretaciji, sa prethodnih naših muzičkih izdanja, kao i neke do sada neobjavljene. Kao i uvek na beogradskim koncertima i ovoga puta imaćemo specijalnog gosta.

5. Vaše interpretacije su zapravo autentični a kapela dvoglas, koji je i vaš zaštitni znak. Kako biste nam najjednostavnije objasnili šta zapravo predstavlja ovaj jedinstveni stil izvođenja?

Ono što je jedinstveno i posebno za naše izvođenje je da svetovnu muziku izvodimo na način koji podseća na sakralnu muziku. Takođe izbor pesama i njihova intrepretacija odišu poštovanjem prema sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, koju strana kritika i publika naglašava kao nešto posebno na muzičkoj sceni.

 

6. Pre tačno 20 godina objavili ste svoj debi album „Čuvari sna“. Da li ste ostvarili svoj san i postoji li nešto što nije još dosanjano?

Čuvari sna su se pojavili pre 20 godina. San još uvek traje, jer sve dok sanjate vaš život ima dubokog smisla.

7. Kako zamišljate susret sa beogradskom publikom posle toliko vremena?

Svaki susret sa beogradskom publikom uvek je novi izazova za nas, a svaki koncert drugačiji od prethodnog.

8. Najimpresivnije mesto u kom ste održali koncert i zbog čega?

Ne bi se opredelili samo za jedno mesto, ali ako bi neka trebalo izdvojiti, onda su to Antički amfitetar u Ohridu, Kenedi centar Vašington, Konzerthose u Beču, festivali na Korzici, u Švajcarskoj, Nemačkoj… Imamo utisak kada bi govorili o jednom „imresivnom nastupu” da bi to umanjilo značaj svi drugih mesta koja imaju takođe svoju posebnost. Gledajući iza sebe toga je bilo jako puno.

9. Sa kojom numerom ćete započeti koncert u Beogradu? (Ukoliko želite da otkrijete)

Program je još uvek u pripremi i osmišljavanju, tako da se u ovom trenutku još uvek nismo se odlučili za početak nastupa. Prva pesma je jako bitna, jer ona na neki način određuje sled ostalih i samu dinamiku koncerta.

10. Kako biste, kroz stih(ove) svojih pesama opisali osećanje koje vas prati pred izlazak na scenu?

„ Tolika je moć čovekova, da nebo odjekuje, a zemlja drhti od samog zvuka njegovog glasa“ Nikola Tesla

(Foto: Nebojša Babić)

BIOGRAFIJA
Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku,
gde od 1983. godine počinju da se bave muzikom, kao članovi gradskog hora. Nakon osam godina provedenih u horu i iznenadne smrti dirigenta Predraga Peruničića, koji ih je i uveo u svet muzike, započinju sa istraživanjem starih muzičkih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a kapela dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu. Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina 20. veka, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom Čuvari sna (1998). Ovo izdanje, koje sadrži obrade petnaest arhaičnih pesama, biva izuzetno dobro primljeno, kako od muzičkih stručnjaka tako i od najšire publike.
Teofilovići su održali veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, u Japanu, Americi… Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta, kao što su Kenedi Centar (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), Koncertna dvorana Čajkovski (Moskva), Viena Koncerthaus – Mocartsal (Beč), kao i na velikim svetskim festivalima, poput World Performing Arts Festival (Osaka), Sziget festival (Budimpešta), Estivoce Festival (Korzika), Canti di tradizioni (Sardinija), The Sound of Stübing festival (Grac), Festival Stanser Musiktage (Stans, Švajscarska) i mnogi drugi. Takođe, Teofilovići su gostovali i na prestižnim univerzitetima u SAD: New England Conservatory (Boston), University of ChicagoGeorge Washington UniversityCalifornia Institute of the Arts (Valensija), Franklin College (Indijana).

 

POVEZANE VESTI

VIRTUELNA IZLOŽBA ZVEZDARA TEATRA

    Izložba „Preko scene do zvezda“ otvorila je 8. oktobra 2019. godine novu sezonu Zvezdara teatra u jubilarnoj 35. godini od osnivanja ovog pozorišta. Izložbu čine portreti glumaca koji su stvarali i uveličali istoriju Zvezdara teatra, koji su nas […]

Detaljnije

NOVI BLOG: UMETNOST I IZOLACIJA

  Koliko nam umetnost znači u izolaciji i kako umetnici provode ovo vreme, to je tema našeg novog bloga. Podsetićemo se koja su to umetnička dela nastala upravo za vreme izolacije dok su neke od najvećih pošasti pretile čitavom svetu. […]

Detaljnije

DUŠAN KOVAČEVIĆ ZA BLIC: POHLEPA+PROFIT=KORONA

    Prenosimo u celosti interju autorke Tatjane Nježić za „Blic” sa direktorom Zvezdara teatra Dušanom Kovačevićem. Umetnost ne može da leči pandemiju ni da otkloni formulu korona virusa do koje sam ja došao u sopstvenoj laboratoriji, a koja glasi: […]

Detaljnije