Blog

TEATAR U KUĆNIM USLOVIMA

 

 

Teško da je od 1961. kada je ustanovljen Svetski dan pozorišta, bilo koji 27. mart prošao bez odjeka aplauza u pozorišnim salama i bez čitanja poruke pre predstave. Ove godine situacija je takva kakva jeste, pozorišta će morati da budu prazna, svetla ugašena, zavese navučene. Poruka koju na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta piše ugledna ličnost iz sveta teatra, nesumnjivo će se čuti, ali ovog puta samo putem medija i u virtuelnom okruženju, u koje smo se svi preselili.

 

 

 

U želji da obraduju publiku u izolaciji i održe kontakt sa njom, ljudi iz teatra ne odustaju. Organizuju se emitovanja predstava uživo i preporučuju se snimci predstava ili neki drugi kvalitetni sadržaji. Čak i kada fizični ne odlazimo u pozorište, ono ipak ima moć da nas ponovo okupi u isto vreme na istom mestu. Stvara se mala virtuelna zajednica u kojoj nema kašnjenja i nema pauze, jer bi to bilo kao izlazak iz pozorišne sale. Iako se obradujemo novom emitovanju uživo i vrlo rado pogledamo snimke predstava, znamo da osećaj prosto nije isti. Pozorišna predstava je tren koji nestaje. U njemu učestvuju glumci, ali i publika. Veoma je važna atmosfera, koju oko kamere ne može da zabeleži.

Međutim, prava magija teatra, koja nam svima toliko nedostaje, ne nastaje samo u velikim pozorišnim salama, pod reflektorima i na sceni. Pozorišni doživljaj može da nastane i u maloj grupi ljudi, na otvorenom, na trgovima, ulicama, u dvorištima, pa čak i u kućama i stanovima. Pozorište je svako mesto gde se rodi iskra, razmena energije između izvođača i publike.

Ovo je vreme da usporimo, zaronimo u sopstvene dubine i ono najlepše što nađemo podelimo sa svojim ukućanima. Dovoljno je da neko „zauzme podijum“ i ispriča neku inspirativnu priču i prava pozorišna atmosfera može nastati i u kućnim uslovima. Deca često vole da prave predstave, da improvizuju i od dostupnih sredstava stvaraju kostime i rekvizite. Zašto ih ne bismo ohrabrili da to urade sada kada imamo više vremena? Uz malo mašte i kreativnosti, iskra teatra doći će do nas.

Ako se posvetimo jedni drugima i kvalitetno osmislimo vreme, aktuelna situacija koja je zahvatila ceo svet proći će nam lakše i brže. Za tili čas bićemo opet u plišanim foteljama i uživati u pozorišnim predstavama. One nam, ako dobro pazimo, zapravo i daju inspiraciju da savladamo mnogobrojne izazove koje nam život svakodnevno postavlja.

Povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta, 27. marta, sva pozorišta u gradu, snimila su zajednički ovogodišnju međunarodnu poruku pod nazivom „Pozorište kao Svetilište”, koju je napisao Šahid Nedim dramaturg iz Pakistana.

 

POVEZANE VESTI

NOVI BLOG: POZORIŠTE ZRAČI I UČI

  Nakon dve godine od pokretanja akcije „Pozorište je i moja kuća” u kojoj su prodavci časopisa Liceulice i štićenice Sigurne kuće bili u prilici da svakog meseca gledaju predstave sa repertoara Zvezdara teatra, prodavci i koordinatori ovog uličnog časopisa […]

Detaljnije

SVETSKI DAN POZORIŠTA

    Danas se obeležava Svetski dan pozorišta! Ustanovljen je još 1961. godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta. Međutim, zbog situacije koja je zadesila ceo svet, ovaj dan proći će bez gromoglasnog aplauza na sceni i bez čitanja poruke pre […]

Detaljnije

NOVI BLOG: ULOGA REDITELJA U STVARANJU PREDSTAVE

    Foto: Nikola Vukelić Novi blog za sajt Zvezdara teatra napisao je Marko Misirača, koji je režirao predstavu „Bajka o pozorištu“. On u tekstu otkriva koja je uloga reditelja u stvaranju predstave, sa čim se on susreće na tom […]

Detaljnije