Blog

POZORIŠTE TOKOM LETA

 

 

Pozorišne sale koje su do skoro bile do poslednjeg mesta ispunjene publikom sada su prazne i zamračene. Vrelina ne uspeva da nađe svoj put do scene, tu je uvek za koji stepen svežije i prijatnije. Pozorišne daske odmaraju, preko njih se nečujno spušta prašina i zaškripe samo po koji put, kada neko pređe preko njih u prolazu.

 

 

Pozorište je na pauzi. Naizgled nema posla, ali je zapravo i leto veoma aktivan period, što nam potvrđuje i izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov.

 „Leto u pozorištu je kao školski raspust ili godišnji odmor za nekoga. To ne znači da je život stao, naprotiv, to je samo mala stanka da bi se početkom sezone krenulo u još žešćem tempu. Postoje dve stvari koje se rade tokom leta. Jedna je da se domaćinski završe neki poslovi koji su preostali na kraju sezone, da se administrativno završi sezona, da se urade neke popravke koje je nemoguće raditi dok imamo predstave i publiku, na primer da se popravi krov, da se okreči…Kao i u svakoj kući, obično uzmemo godišnji odmor ili čekamo praznike da uradimo tako nešto. Ona druga stvar je u vezi  sa umetničkim  planovima. Čitaju se drame, razgovara se o novim podelama, o tome kako ćemo početi sezonu i šta ćemo raditi tokom sledeće sezone“, kaže Jasna Novakov.

Pozorišna sezona traje od oktobra do jula. Dok je taj period tokom kog se ne izvode predstave za nekoga previše dug, drugi ga i ne osete. Aktivnosti koje leto nudi, putovanja koja nas odvedu daleko od svakodnevnih briga i slobodno vreme za druženje sa prijateljima mnogima lako popune ovu pauzu. Pozorišne predstave na otvorenom i dramski festivali koji se organizuju tokom leta takođe mogu da nadomeste potrebu za dobrom energijom i magijom koju nam pozorište pruža. Ima i onih koji oni, naviknuti da svakog meseca više puta gledaju predstave, sa nestrpljenjem očekuju da ponovo dođu u omiljena pozorišta. Pripreme za sledeću sezonu ipak ne dozvoljavaju preveliki odmor. Zaposleni u pozorištu mu se vraćaju već krajem avgusta, kako bi sve bilo spremno i kako bi se publika dočekala na pravi način.

„Posebno je teško dovesti publiku početkom sezone zato što se tad završavaju odmori, počinje škola, fakulteti to je veliki udar na kućni budžet i u tim momentima je potreba za dolaskom u pozorište uvek negde na repu te liste, tako da baš zato početkom sezone uvek treba uložiti jako puno napora da vratimo publiku u pozorište, a onda već nekako ide lakše“, dodaje Jasna Novakov.

 

Autor: Maja Milić

POVEZANE VESTI

NOVI BLOG: POZORIŠTE ZRAČI I UČI

  Nakon dve godine od pokretanja akcije „Pozorište je i moja kuća” u kojoj su prodavci časopisa Liceulice i štićenice Sigurne kuće bili u prilici da svakog meseca gledaju predstave sa repertoara Zvezdara teatra, prodavci i koordinatori ovog uličnog časopisa […]

Detaljnije

SVETSKI DAN POZORIŠTA

    Danas se obeležava Svetski dan pozorišta! Ustanovljen je još 1961. godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta. Međutim, zbog situacije koja je zadesila ceo svet, ovaj dan proći će bez gromoglasnog aplauza na sceni i bez čitanja poruke pre […]

Detaljnije

TEATAR U KUĆNIM USLOVIMA

    Teško da je od 1961. kada je ustanovljen Svetski dan pozorišta, bilo koji 27. mart prošao bez odjeka aplauza u pozorišnim salama i bez čitanja poruke pre predstave. Ove godine situacija je takva kakva jeste, pozorišta će morati […]

Detaljnije