POZORIŠTE JE I MOJA KUĆA

Akcija „Pozorošte je i moja kuća”, koju Zvezdara teatra organizuje zahvaljujući kompaniji Japan Tobako Internešnl, realizovaće se u naredne dve godine kroz uključivanje štićenika programa Liceulice i Sigurne kuće u pozorišni život. Cilj akcije je da inkluzijom štićenika u kulturna dešavanja u pozorištu, Zvezdara teatar postane njihova kuća u kojoj se osećaju prijatno i dobrodošlo.

 

Pozorište je i moja kuća je nastavak akcije Da čujemo pozorište, koje je Zvezdara teatar sa velikim uspehom sprovodio prethodne dve godine. Cilj akcije je bio da se zajednici gluvih omogući da prisustvuju predstavama. U saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih i Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika, jednom mesečno su simultano prevođene predstave na srpski znakovni jezik. Nakon predstava je u pozorišnom klubu organizovano druženje i razmena utisaka, a sve uz podršku kompanije JTI.

„Podstaknuti uspehom i rezultatima ove dvogodišnje akcije, u naredne dve godine ćemo omogućiti štićenicima Liceulice i Sigurne kuće da postanu deo naše porodice. Permanentno radeći na proširivanju i negovanju publike, želimo da postanemo kuća i onima kojima do sada nismo bili.” – rekla je Jasna Novakov, izvršna direktorka Zvezdara teatra.

Štićenici organizacije Liceulice imaju mogućnost da svakog meseca pre predstava u foajeu pozorišta prodaju časopis Liceulice. Jedan primerak magazina je 150 dinara, od čega svaki prodavac zaradi 50%. Ostatak novca se koristi za štampanje novih primeraka i/ili programe podrške za prodavce.

Prodavci Liceulice i štićenice Sigurne kuće u Beogradu do sada su bili u prilici da kroz akciju pogledaju predstave „Bajka o pozorištu“, „Savršen kroj“, „Pasivno pušenje“, „Kumovi“, a u maju će biti gosti Zvezdara teatra na predstavi „Čorba od kanarinca“, koja je na reperotaru 26. maja,  a u junu ćemo se družiti na predstavi „Klaustrofobična komedija”, koja je na repertoaru 17. juna.

 

Zašto je inkluzija važna?

Smatramo da je ikluzija izuzetno važna i težimo da uz podršku naših partnera damo doprinos i budemo deo jednog boljeg, osvešćenijeg i tolerantnijeg društva. Planiranjem i realizovanjem različitih aktivnosti želimo da afirmišemo kulturnu inkluziju i osnažimo aktivizam marginalnih grupa.

Kroz akciju Pozorište je i moja kuća želimo da promovišemo socijalne inovacije i budemo deo direktne podrške štićenicima Liceulice i Sigurne kuće, kao što smo to bili i zajednici gluvih realizovanjem akcije Da čujemo pozorište.

 

Povodom akcije svoje utiske su nam preneli i prodavci časopisa Liceulice, kojima je ovo bila prilika da budu deo pozorišnog života:

„Meni se nije išlo, ali Ana, moja devojka, me je ubedila i stalno me zapitkivala da li mi se sviđa, a ja zbunjen zato što nikad do tad nisam bio u pozorištu. Predstava je bila čudna, neka svađa a i ljubav, neka bomba i sirena, policija i hitna pomoć, neki pas je zavijao i na kraju spasio ljude. Mnogo mi se dopalo, a bilo je lepo i smešno i od sad ću uvek ići kad me pozovete” – rekao nam je Tomislav (45).

Korisnicama Sigurnih kuća takođe na mesečnom nivou Zvezdara teatar će organizovati posete, kao i prevoz od jedne do duge kuće – pozorišne i sigurne.

 

Liceulice

Organizacija Liceulice od 2010. godine realizuje praktične programe direktne podrške marginalizovanim grupama, sa ciljem njihove veće ekonomske, kulturne i socijalne uključenosti. Program se realizuje kroz više aktivnosti, a najvidljivija od njih je izdavanje magazina Liceulice i njegova distribucija kroz mrežu prodavaca (socijalno ugrožene i marginalizovane osobe), koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka.

Savetovalište za borbu protiv nasilja u porodici

Savetovalište protiv nasilja u porodici je nevladina humanitarna organizacija, osnovana 1996. godine u Beogradu, sa ciljem da pomogne ženama i deci, žrtvama porodičnog nasilja. Za 20 godina rada, savetovalište je pomoglo i podržalo veliki broj žena i dece da iz situacije nasilja izađu i prevaziđu krize u kojima su se našli i započnu nov život . Kao deo pomoći, otvorene su i Sigurne kuće, koje pružaju utočište i priliku za novi početak ženama i deci žrtvama nasilja. Štićenicama Sigurne kuće će odlazak u pozorište biti prilika da se uključe u životne tokove, osnaže, inspirišu.

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

VOZ GOSTUJE U POZORIŠTU ULISIS

  Predstava „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu „Ulisis“ na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju…

Detaljnije