POZORIŠTE JE I MOJA KUĆA

Akcija „Pozorošte je i moja kuća”, koju Zvezdara teatra organizuje zahvaljujući kompaniji Japan Tobako Internešnl, realizovaće se u naredne dve godine kroz uključivanje štićenika programa Liceulice i Sigurne kuće u pozorišni život. Cilj akcije je da inkluzijom štićenika u kulturna dešavanja u pozorištu, Zvezdara teatar postane njihova kuća u kojoj se osećaju prijatno i dobrodošlo.

 

Pozorište je i moja kuća je nastavak akcije Da čujemo pozorište, koje je Zvezdara teatar sa velikim uspehom sprovodio prethodne dve godine. Cilj akcije je bio da se zajednici gluvih omogući da prisustvuju predstavama. U saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih i Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika, jednom mesečno su simultano prevođene predstave na srpski znakovni jezik. Nakon predstava je u pozorišnom klubu organizovano druženje i razmena utisaka, a sve uz podršku kompanije JTI.

„Podstaknuti uspehom i rezultatima ove dvogodišnje akcije, u naredne dve godine ćemo omogućiti štićenicima Liceulice i Sigurne kuće da postanu deo naše porodice. Permanentno radeći na proširivanju i negovanju publike, želimo da postanemo kuća i onima kojima do sada nismo bili.” – rekla je Jasna Novakov, izvršna direktorka Zvezdara teatra.

Štićenici organizacije Liceulice imaju mogućnost da svakog meseca pre predstava u foajeu pozorišta prodaju časopis Liceulice. Jedan primerak magazina je 150 dinara, od čega svaki prodavac zaradi 50%. Ostatak novca se koristi za štampanje novih primeraka i/ili programe podrške za prodavce.

Prodavci Liceulice i štićenice Sigurne kuće u Beogradu do sada su bili u prilici da kroz akciju pogledaju predstave „Bajka o pozorištu“, „Savršen kroj“, „Pasivno pušenje“, „Kumovi“, a u maju će biti gosti Zvezdara teatra na predstavi „Čorba od kanarinca“, koja je na reperotaru 26. maja,  a u junu ćemo se družiti na predstavi „Klaustrofobična komedija”, koja je na repertoaru 17. juna.

 

Zašto je inkluzija važna?

Smatramo da je ikluzija izuzetno važna i težimo da uz podršku naših partnera damo doprinos i budemo deo jednog boljeg, osvešćenijeg i tolerantnijeg društva. Planiranjem i realizovanjem različitih aktivnosti želimo da afirmišemo kulturnu inkluziju i osnažimo aktivizam marginalnih grupa.

Kroz akciju Pozorište je i moja kuća želimo da promovišemo socijalne inovacije i budemo deo direktne podrške štićenicima Liceulice i Sigurne kuće, kao što smo to bili i zajednici gluvih realizovanjem akcije Da čujemo pozorište.

 

Povodom akcije svoje utiske su nam preneli i prodavci časopisa Liceulice, kojima je ovo bila prilika da budu deo pozorišnog života:

„Meni se nije išlo, ali Ana, moja devojka, me je ubedila i stalno me zapitkivala da li mi se sviđa, a ja zbunjen zato što nikad do tad nisam bio u pozorištu. Predstava je bila čudna, neka svađa a i ljubav, neka bomba i sirena, policija i hitna pomoć, neki pas je zavijao i na kraju spasio ljude. Mnogo mi se dopalo, a bilo je lepo i smešno i od sad ću uvek ići kad me pozovete” – rekao nam je Tomislav (45).

Korisnicama Sigurnih kuća takođe na mesečnom nivou Zvezdara teatar će organizovati posete, kao i prevoz od jedne do duge kuće – pozorišne i sigurne.

 

Liceulice

Organizacija Liceulice od 2010. godine realizuje praktične programe direktne podrške marginalizovanim grupama, sa ciljem njihove veće ekonomske, kulturne i socijalne uključenosti. Program se realizuje kroz više aktivnosti, a najvidljivija od njih je izdavanje magazina Liceulice i njegova distribucija kroz mrežu prodavaca (socijalno ugrožene i marginalizovane osobe), koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka.

Savetovalište za borbu protiv nasilja u porodici

Savetovalište protiv nasilja u porodici je nevladina humanitarna organizacija, osnovana 1996. godine u Beogradu, sa ciljem da pomogne ženama i deci, žrtvama porodičnog nasilja. Za 20 godina rada, savetovalište je pomoglo i podržalo veliki broj žena i dece da iz situacije nasilja izađu i prevaziđu krize u kojima su se našli i započnu nov život . Kao deo pomoći, otvorene su i Sigurne kuće, koje pružaju utočište i priliku za novi početak ženama i deci žrtvama nasilja. Štićenicama Sigurne kuće će odlazak u pozorište biti prilika da se uključe u životne tokove, osnaže, inspirišu.

POVEZANE VESTI

DEJAN PEJOVIĆ: VREME RADI ZA ZVUK

  Kompozitor Dejan Pejović je na festivalu „Zlatna Vila“ u Prijedoru dobio nagradu za najbolju autorsku muziku za predstavu Zvezdara teatra „Osama-Kasaba u Njujorku“. U ovom pozorištu je radio i muziku za predstavu „Feliks“, u režiji Darka Bajića. Diplomirao je…

Detaljnije

NEDELJA LICAULICE ZAVRŠENA U ZVEZDARA TEATRU

  Povodom nedelje časopisa Liceulice koja je trajala od 20. do 26. maja, zaposleni Zvezdara teatra i glumac Aleksandar Đurica sinoć su pomogli u prodaji časopisa pre početka predstave.     Organizacija Liceulice je ove godine proslavila deveti rođendan u…

Detaljnije

OTKAZANA GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA

    Predstava „Generalna proba samoubistva” koja je trebalo da se izvede večeras je otkazana. Predstava će se odigrati 1. juna. Karte koje ste imali za otkazano izvođenje 25.5. možete iskoristiti u novom terminu. Hvala na razumevanju.

Detaljnije