LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE

 

Pripremili smo vam novu rubriku „Lansiranje među zvezde”!

Svake nedelje saznaćete neki novi detalj iz istorije Zvezdara teatra. O tome kako je Zvezdara teatar nastao, koji ključni momenti su odredili njegov put, koje predstave i glumci su obeležili istoriju pozorišta, čitajte u okviru ove rubrike. Svakog petka ćemo objavljivati novi tekst.

 

Kako je nastao novi pozorišni koncept po kome je Zvezdara teatar prepoznatljiv, saznajte u tekstu koji možete pronaći ovde.

 

 

Otkrivamo kako je pre tridesetak godina izgledala zgrada u kojoj se danas nalazi Zvezdara teatar. Saznajte čemu je sve ovaj prostor služio i zbog čega je na neki način bilo suđeno da bude namenjen kulturi.  Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Novi tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” govori o prvoj predstavi Zvezdara teatra „Mrešćenje šarana” koja je nastala po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača, davne 1984. godine. Ova predstava je Zvezdara teatar upisala na beogradsku pozorišnu mapu i otvorila vrata za brojne druge uspehe ovog pozorišta.  Tekst o tome kako je nastala prva predstava „Mrešćenje šarana” možete pronaći ovde.

 

 

Zvezdara teatar je nekada imao scenu koja je bila potpuno pokretna. Najrazličitiji načini postavljanja scene omogućavali su veliku kreativnost, i još veću bliskost između publike i glumaca, budući da su oni igrali na samo nekoliko metara od prvog reda. Tekst o ovoj jedinstvenoj sceni možete pronaći ovde.

 

 

Danilo Bata Stojković je bio jedan od najznačajnijih glumaca Zvezdara teatra. U ovom pozorištu igrao je u sedam predstava, ukupno čak 1102 puta. Sava Odžačar u „Klaustrofobičnoj komediji“, Luka Laban u „Profesionalcu“, Vasilije u „Urnebesnoj tragediji“, tri lika u predstavi „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti“…ovim i drugim nezaboravnim ulogama koje je Danilo Bata Stojković podario publici, zaslužio je poziciju jedne od najsjajnijih zvezda glumačkog neba.
Njemu je posvećen sledeći tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” i možete ga pronaći ovde.

 

 

Predstave Zvezdara teatra nekada su se izvodile pod vedrim nebom! Letnja scena je napravljena u natkrivenoj bašti pozorišta i nudila je publici bogat muzički, scenski i filmski program. Kako je nastala i ko je učestvovao u sređivanju ove scene saznajte u novom tekstu u rubrici „Lansiranje među zvezde”. Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Sledeći tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” posvećen je glumcu Borivoju Bori Todoroviću, jednoj od najvećih zvezda naše glumačke scene. U Zvezdara teatru Bora Todorović je odigrao četiri uloge u predstavama „Mrešćenje šarana“, „Parazni dan“, „Lari Tompson-Tragedija jedne mladosti“ i „Povratak“. Svaku od njih igrao je toliko maestralno da je sasvim zaslužno postao jedan od najznačajnijih glumaca ovog pozorišta. Tekst o Bori Todoroviću možete pronaći ovde.

 

 

U novom „Lansiranju među zvezde” sećamo se Milene Dravić i Dragana Nikolića i njihove divne zajedničke predstave „Ptic i ptica ili kuća u kojoj je ponekad boravio i Ivo Andrić” koja je nastala po tekstu Slobodana Stojanovića u režiji Dejana Mijača. Ova predstava premijerno je izvedena 1986. godine u Zvezdara teatru i bila je jedna od veoma uspešnih predstava ovog pozorišta. Tekst možete pronaći ovde.

 

POVEZANE VESTI

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: LET PTICE I PTICA

  Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su, možemo slobodno reći, najveći glumački par na našoj domaćoj sceni. Oboje veoma uspešni u svom poslu, a toliko prijatni i neposredni u privatnom životu, Milena i Gaga postali su simbol pravih glumačkih…

Detaljnije

VOZ GOSTUJE U POZORIŠTU ULISIS

  Predstava „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu „Ulisis“ na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom…

Detaljnije

LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE: BORIVOJE BORA TODOROVIĆ

    „Glumac koji, ne nasedajući maniru, izaziva naš osmeh i najbolje igra pravi svet, onaj između kenta i viskija.“     Jedan od najvećih velikana glumačke scene nesumnjivo je Borivoje Bora Todorović. Jednako uspešan u pozorištu, na televiziji, radiju…

Detaljnije