LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE

 

Pripremili smo vam novu rubriku „Lansiranje među zvezde”!

Svake nedelje saznaćete neki novi detalj iz istorije Zvezdara teatra. O tome kako je Zvezdara teatar nastao, koji ključni momenti su odredili njegov put, koje predstave i glumci su obeležili istoriju pozorišta, čitajte u okviru ove rubrike. Svakog petka ćemo objavljivati novi tekst.

 

Kako je nastao novi pozorišni koncept po kome je Zvezdara teatar prepoznatljiv, saznajte u tekstu koji možete pronaći ovde.

 

 

Otkrivamo kako je pre tridesetak godina izgledala zgrada u kojoj se danas nalazi Zvezdara teatar. Saznajte čemu je sve ovaj prostor služio i zbog čega je na neki način bilo suđeno da bude namenjen kulturi.  Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Novi tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” govori o prvoj predstavi Zvezdara teatra „Mrešćenje šarana” koja je nastala po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača, davne 1984. godine. Ova predstava je Zvezdara teatar upisala na beogradsku pozorišnu mapu i otvorila vrata za brojne druge uspehe ovog pozorišta.  Tekst o tome kako je nastala prva predstava „Mrešćenje šarana” možete pronaći ovde.

 

 

Zvezdara teatar je nekada imao scenu koja je bila potpuno pokretna. Najrazličitiji načini postavljanja scene omogućavali su veliku kreativnost, i još veću bliskost između publike i glumaca, budući da su oni igrali na samo nekoliko metara od prvog reda. Tekst o ovoj jedinstvenoj sceni možete pronaći ovde.

 

 

Danilo Bata Stojković je bio jedan od najznačajnijih glumaca Zvezdara teatra. U ovom pozorištu igrao je u sedam predstava, ukupno čak 1102 puta. Sava Odžačar u „Klaustrofobičnoj komediji“, Luka Laban u „Profesionalcu“, Vasilije u „Urnebesnoj tragediji“, tri lika u predstavi „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti“…ovim i drugim nezaboravnim ulogama koje je Danilo Bata Stojković podario publici, zaslužio je poziciju jedne od najsjajnijih zvezda glumačkog neba.
Njemu je posvećen sledeći tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” i možete ga pronaći ovde.

 

 

Predstave Zvezdara teatra nekada su se izvodile pod vedrim nebom! Letnja scena je napravljena u natkrivenoj bašti pozorišta i nudila je publici bogat muzički, scenski i filmski program. Kako je nastala i ko je učestvovao u sređivanju ove scene saznajte u novom tekstu u rubrici „Lansiranje među zvezde”. Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Sledeći tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” posvećen je glumcu Borivoju Bori Todoroviću, jednoj od najvećih zvezda naše glumačke scene. U Zvezdara teatru Bora Todorović je odigrao četiri uloge u predstavama „Mrešćenje šarana“, „Parazni dan“, „Lari Tompson-Tragedija jedne mladosti“ i „Povratak“. Svaku od njih igrao je toliko maestralno da je sasvim zaslužno postao jedan od najznačajnijih glumaca ovog pozorišta. Tekst o Bori Todoroviću možete pronaći ovde.

 

 

U novom „Lansiranju među zvezde” sećamo se Milene Dravić i Dragana Nikolića i njihove divne zajedničke predstave „Ptic i ptica ili kuća u kojoj je ponekad boravio i Ivo Andrić” koja je nastala po tekstu Slobodana Stojanovića u režiji Dejana Mijača. Ova predstava premijerno je izvedena 1986. godine u Zvezdara teatru i bila je jedna od veoma uspešnih predstava ovog pozorišta. Tekst možete pronaći ovde.

 

 

„Klaustrofobična komedija” je jedna od najuspešnijih predstava Zvezdara teatra sa veoma dugom tradicijom. Prvobitno je izvedena 1987. godine, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, a obnovljena 2015. godine u režiji Darka Bajića. Tajnu velikog uspeha ove predstave pokušavamo da otkrijemo u sledećem tekstu u okviru rubrike „Lansiranje među zvezde”. Tekst možete pronaći ovde.

 

POVEZANE VESTI

NOVI BLOG: IZ ŠKOLSKIH KLUPA U POZORIŠNA SEDIŠTA

      Školske obaveze su uveliko počele, pre više od mesec i po dana. I dok se u ovim jesenjim danima nižu nove lekcije, kontrolni i odgovaranja, obaveze koje đacima nisu omiljene, ipak jednoj od aktivnosti koja je u…

Detaljnije

RADNO VREME BLAGAJNE U PETAK

  Zbog radova na elektro-mreži, u petak 18. 10. biletarnica će raditi od 13 do 20 časova.  

Detaljnije

VIDEO PRILOG SA OTVARANJA IZLOŽBE I NOVE SEZONE

  Nova sezona u Zvezdara teatru tradicionalno je otvorena 8. oktobra, na datum kad je 1984. godine izvedena prva predstava „Mrešćenje šarana” po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača. Povodom jubilarnog 35. rođendana u pozorištu je otvorena i izložba…

Detaljnije