LANSIRANJE MEĐU ZVEZDE

 

Pripremili smo vam novu rubriku „Lansiranje među zvezde”!

Svake nedelje saznaćete neki novi detalj iz istorije Zvezdara teatra. O tome kako je Zvezdara teatar nastao, koji ključni momenti su odredili njegov put, koje predstave i glumci su obeležili istoriju pozorišta, čitajte u okviru ove rubrike. Svakog petka ćemo objavljivati novi tekst.

 

Kako je nastao novi pozorišni koncept po kome je Zvezdara teatar prepoznatljiv, saznajte u tekstu koji možete pronaći ovde.

 

 

Otkrivamo kako je pre tridesetak godina izgledala zgrada u kojoj se danas nalazi Zvezdara teatar. Saznajte čemu je sve ovaj prostor služio i zbog čega je na neki način bilo suđeno da bude namenjen kulturi.  Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Novi tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” govori o prvoj predstavi Zvezdara teatra „Mrešćenje šarana” koja je nastala po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača, davne 1984. godine. Ova predstava je Zvezdara teatar upisala na beogradsku pozorišnu mapu i otvorila vrata za brojne druge uspehe ovog pozorišta.  Tekst o tome kako je nastala prva predstava „Mrešćenje šarana” možete pronaći ovde.

 

 

Zvezdara teatar je nekada imao scenu koja je bila potpuno pokretna. Najrazličitiji načini postavljanja scene omogućavali su veliku kreativnost, i još veću bliskost između publike i glumaca, budući da su oni igrali na samo nekoliko metara od prvog reda. Tekst o ovoj jedinstvenoj sceni možete pronaći ovde.

 

 

Danilo Bata Stojković je bio jedan od najznačajnijih glumaca Zvezdara teatra. U ovom pozorištu igrao je u sedam predstava, ukupno čak 1102 puta. Sava Odžačar u „Klaustrofobičnoj komediji“, Luka Laban u „Profesionalcu“, Vasilije u „Urnebesnoj tragediji“, tri lika u predstavi „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti“…ovim i drugim nezaboravnim ulogama koje je Danilo Bata Stojković podario publici, zaslužio je poziciju jedne od najsjajnijih zvezda glumačkog neba.
Njemu je posvećen sledeći tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” i možete ga pronaći ovde.

 

 

Predstave Zvezdara teatra nekada su se izvodile pod vedrim nebom! Letnja scena je napravljena u natkrivenoj bašti pozorišta i nudila je publici bogat muzički, scenski i filmski program. Kako je nastala i ko je učestvovao u sređivanju ove scene saznajte u novom tekstu u rubrici „Lansiranje među zvezde”. Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Sledeći tekst u rubrici „Lansiranje među zvezde” posvećen je glumcu Borivoju Bori Todoroviću, jednoj od najvećih zvezda naše glumačke scene. U Zvezdara teatru Bora Todorović je odigrao četiri uloge u predstavama „Mrešćenje šarana“, „Parazni dan“, „Lari Tompson-Tragedija jedne mladosti“ i „Povratak“. Svaku od njih igrao je toliko maestralno da je sasvim zaslužno postao jedan od najznačajnijih glumaca ovog pozorišta. Tekst o Bori Todoroviću možete pronaći ovde.

 

 

U novom „Lansiranju među zvezde” sećamo se Milene Dravić i Dragana Nikolića i njihove divne zajedničke predstave „Ptic i ptica ili kuća u kojoj je ponekad boravio i Ivo Andrić” koja je nastala po tekstu Slobodana Stojanovića u režiji Dejana Mijača. Ova predstava premijerno je izvedena 1986. godine u Zvezdara teatru i bila je jedna od veoma uspešnih predstava ovog pozorišta. Tekst možete pronaći ovde.

 

 

„Klaustrofobična komedija” je jedna od najuspešnijih predstava Zvezdara teatra sa veoma dugom tradicijom. Prvobitno je izvedena 1987. godine, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, a obnovljena 2015. godine u režiji Darka Bajića. Tajnu velikog uspeha ove predstave pokušavamo da otkrijemo u sledećem tekstu u okviru rubrike „Lansiranje među zvezde”. Tekst možete pronaći ovde.

 

POVEZANE VESTI

OTKAZANE PREDSTAVE NA BEOGRADSKOJ LETNJOJ SCENI

  Dragi ljubitelji pozorišta, Usled promene epidemiološke slike Grad Beograd zaustavlja izvođenje pozorišnog programa na Tašmajdanu. Izvođenja svih predstava su otkazana, pa i predstave Zvezdara teatra „Večera budala”, koja je bila zakazana za 11. i 12. jul. Publici koja je […]

Detaljnije

RASPRODATA VEČERA BUDALA NA TAŠMAJDANU

  Dragi ljubitelji pozorišta, Sve ulaznice za izvođenje predstave „Večera budala” 11. i 12. jula na manifestaciji Beogradska letnja scena – Pozorište na Tašmajdanu su rasprodate.  Od 1. jula više neće raditi blagajna Zvezdara teatra na kojoj ste mogli da […]

Detaljnije

INTERVJU: BOŽIDAR ĐUROVIĆ

  Predstava „Večera budala“ koja je nastala po tekstu Fransisa Vebera u režiji Božidara Đurovića, biće izvedena 11. i 12. jula na manifestaciji Beogradska letnja scena – Pozorište na Tašmajdanu. Glumačku ekipu ove predstave, koja je premijerno izvedena 2008. godine, […]

Detaljnije