DA ČUJEMO POZORIŠTE

Predstave za gluve građane

Na repertoaru u januaru

Klaustrofobična komedija 17. januar u 19.30

 

Gluvim i nagluvim građanima  pozorište nije „prirodni“ medij ali postoji način da im ga približimo i da im omogućimo da uživaju u našoj umetnosti ništa manje nego oni koji čuju. To što neko nije u mogućnosti da čuje ne znači da ne treba da bude naša publika. Mi ćemo biti njihove uši!

 

Iz predstave Saršen kroj

 

Dušan Kovačević, direktor pozorišta, povodom ove akcije je rekao:

„Pored izgovorenih reči na sceni, kao izražajna sredstva pozorišta koriste se muzika, pokret i razni oblici likovnosti. Pozorište vidimo, čujemo i emotivno doživljavamo. Suština pozorišne umetnosti leži u emociji koja se prenosi sa scene ka gledaocu. Čula kojima u pozorištu primamo informacije koje nam zatim izazivaju emociju jesu vid i sluh. Šta se dešava kada „isključimo ton“? Slika ostane osiromašena, nedovoljna za kompletan doživljaj. Zato smo pokrenuli akciju prevođenja predstava na znakovni jezik kako bi i gluvi sugrađani postali naša redovna pozorišna publika“,  rekao je Dušan Kovačević, direktor pozorišta.

Polazeći od toga da  civilizacija menja svet, a kultura čoveka, smatramo da smo dužni da svima obezbedimo mogućnost da uživaju u magiji pozorišta.

 

 

U tom cilju, pokrenuli smo akciju simultanog prevođenja predstava na znakovni jezik za gluve i nagluve sugrađane koju je omogućila kompanija Japan Tobako Internešnal (JTI). Projekat se realizuje u saradnji sa Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ), Gradskom organizacijom gluvih i podrškom Grada Beograda.

Tokom dve sezone od početka akcije, preveli smo mnoge predstave, a publika je sa svake izlazila prepuna utisaka. U pozorišnom klubu nakon predstava smo se družili sa našom novom publikom.

 

 

Dve godine od početka projekta, prisećamo se kako je izgledalo kada smo najavljivali izvođenje jedne od prvih predstava koju smo prevodili

 

 

POVEZANE VESTI

INTERVJU: BRANISLAV ZEREMSKI

  Sa glumcem Branislavom Zeremskim koji u Zvezdara teatru igra u predstavama „Večera budala“ i „Bajka o pozorištu“, razgovarali smo povodom Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, na kojoj je trebalo da igra u čak tri predstave i da ima ukupno […]

Detaljnije

BLAGAJNA ZVEZDARA TEATRA PRESTAJE SA RADOM

    Dragi ljubitelji pozorišta, Zbog epidemiološke situacije blagajna Zvezdara teatra od sutra prestaje sa radom i neće raditi do daljeg. Obavestićemo vas kad biletarnica ponovo počne da radi.  

Detaljnije

OTKAZANE PREDSTAVE NA BEOGRADSKOJ LETNJOJ SCENI

  Dragi ljubitelji pozorišta, Usled promene epidemiološke slike Grad Beograd zaustavlja izvođenje pozorišnog programa na Tašmajdanu. Izvođenja svih predstava su otkazana, pa i predstave Zvezdara teatra „Večera budala”, koja je bila zakazana za 11. i 12. jul. Publici koja je […]

Detaljnije