BLOG

 

Svaki tekst na našem blogu je poseban i autentičan, a otkriće vam kako izgleda rad u pozorištu, kako pozorište može da vas očara, zbog čega ćete u njemu doživeti neponovljive trenutke i najzad kako da postanete i ostanete deo naše galaksije legendarnih trenutaka.

 

Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. predstavom „Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića, u režiji Dejana Mijača. O danima kada smo nastajali i onome što je usledilo posle najbolje svedoči naš dramski pisac Dušan Kovačević, koji je danas na mestu direktora Zvezdara teatra:

„Neskrivena tajna popularnosti – uspeha Zvezdare teatra počiva na činjenici da je većina glumačkih zvezda – najboljih ili najpopularnijih beogradskih glumaca – prešla u tim sa Zvezdare, stvarajući reprezentaciju „izvođača umetničkih radova“, po definiciji Zorana Radmilovića, koji se preselio u sećanje kad je ovo pozorište rođeno. Bata Stojković, Bora Todorović, Mira Stupica, Petar Kralj, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Lazar–Laza Ristovski, Seka Sablić, Branislav Lečić, Bogdan Diklić, Ljilja Dragutinović, Milorad Mandić Manda, Branimir Brstina, Voja Brajović, Dragan–Gagi Jovanović, Lane Gutović… i još dvadesetak velikih, značajnih imena našeg glumišta, ostavili su, što bi se nekad reklo, „neizbrisiv trag“ u životu, radu, repertoaru – postojanju kuće na Zvezdari. Većina njihovih nezaboravnih uloga odigrana je u praizvedbama dramskih priča naših pisaca, delima koja su obogatila srpsku dramsku književnost. Tajna je i u tome da nema neke posebne tajne; sve je bilo zasnovano na velikom radu, entuzijazmu i slobodi stvaranja.” – zabeležio je Dušan Kovačević.

Na tragu tog velikog rada i entuzijazma, 2017. smo zahvaljujući našem čuvenom dizajneru Slavimiru Stojanoviću uradili redizajn vizuelnog identiteta pozorišta, koji je između ostalog podrazumevao i izradu novog sajta sa novim logom Zvezdara teatra.

Redizajn vizuelnog identiteta Zvezdara teatra

Otuda i potreba i velika želja da baš na ovom mestu razvijemo blog koji će biti neskriveni prostor gde će naši prijatelji zabeležiti svoje emocije koje ih vezuju za pozorište, a koje ćemo podeliti sa našom publikom.

Kao nekakav logični sled događaja, prvi blog koji smo objavili bio je onaj u formi pitanja postavljenh upravo Slavimiru, koji nam je ispričao o trenucima koje je provodio u pozorištu, kako je izgledao rad na redizajnu vizuelnog identiteta i mnogo čemu drugom, dostupnom na sledećem linku.

Usledile su priče „Čudo dakle može da počne”, pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića, kao i „Mileni Dravić, u ime publike”, omaž neponovljivoj Mileni kojoj je krajem 2017. godine u Zvezdara teatru uručena nagrada za životno delo Dobričin prsten, a sve to zabeleženo od strane novinarke Miljane Nešković.

Tekst za naš blog napisala je i Milena Simunović, koja je u Zvezdara teatru od njegovog osnivanja, na mestu šefa računovodstva. Milena vas kroz priču koju smo nazvali „Nebo me nagradilo zaposlenjem u pozorištu” vodi u svet pozorišta iza scene, gde ćete upoznati divne ljude i saznati koji su događaji bili prelomni za osptanak Zvezdara teatra.

U susret koncertu koji će braća Teofilovići, Ratko i Radiša, imati 29. marta u Zvezdara teatru, razgovarali smo sa njima o muzici, pozorištu, publici i tome zašto su izabrali naše pozorište kao mesto gde će se nakon duže vremena ponovo susresti sa beogradskom publikom. Tekst je dostupan na sledećem linku.

Najnoviji tekst za naš blog napisala je Snežana Krivokapić, zadužena za eksterne i interne komunikacije i ulaganje u lokalnu zajednicu u kompaniji Japan tobako, sa kojom sprovodimo projekte inkluzije.  Nakon što smo u okviru dvogodišnje akcije Da čujemo pozorište, prevodili predstave na znakovni jezik, kako bismo pozorište učinili dostupnim i za naše gluve sugrađane, ove godine zajedno nastavljamo da pružamo podršku osetljivim grupama. Zato smo pokrenuli akciju Pozorište je i moja kuća, o okviru koje ćemo svakog meseca ugostiti članove „Lice ulice”, kao i korisnice Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici. Upravo o tome,  kao i ostalim stvarima koje voli u Zvezdara teatru pisala je Snežana u sledećem tekstu.

 

 

Urednik kulturne rubrike dnevnog lista „Blic”, Milojko Božović, za blog Zvezdara teatra napisao je svoje utiske nakon premijernog izvođenja predstave „Osama-Kasaba u Njujorku”, koja je na sceni Danilo Bata Stojković oživela 4. aprila 2018.

O mladoj glumačkoj ekipi koju čine Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović, emocijama koje donosi ova predstava, scenografiji, kostimima, dramatizaciji, zapravo, o svemu po malo, piše Milojko Božović u novom blog postu Zvezdara teatra, koji u celosti možete pročitati na sledećem linku.

Iva Ilinčić i Amar Ćorović su studenti treće godine glume u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Za blog Zvezdara teatra napisali su svoje utiske o pozorištu, njegovom značaju, privilegiji da budu njegov deo, kako je izgledao rad na predstavi Osama-Kasaba u Njujorku, za koju im je poziv uputio reditelj Darko Bajić.  Iva u ovom komadu tumači lik Milice, a Amar lik Baje, Miličinog sina.

Ceo tekst možete pročitati ovde…

 

U novom blogu za sajt Zvezdara teatra pišemo o procesu stvaranja dramskog teksta. On je osnova pozorišne predstave, polazna tačka od koje nastaje čarolija. Reditelj, glumci, kostimi, scenografija oživljavaju ispisana slova, stvaraju likove od krvi i mesa i njihov lični prostor. Ali prvi korak je stvaranje priče, a ona nastaje u peru pisca.
Dramaturg Kosta Peševski nam je pomogao da razumemo specifičnosti ovog posla.

Blog ćete pronaći ovde.

 

U novom blogu otkrijte šta se dešava u pozorištu tokom leta! Za neke je pauza između dve pozorišne sezone, od kraja juna do oktobra, previše duga i jedva čekaju da ponovo gledaju omiljene predstave. Drugi pauzu ni ne osete zbog brojnih drugih aktivnosti i avantura koje donosi leto.

U svakom slučaju pozorište samo naizgled ne radi. Zaposleni koriste ovo vreme kako bi sve pripremili za novu sezonu. Tekst o tome šta se sve radi u pozorištu tokom leta pronađite ovde.

 

 

U novom blogu na sajtu Zvezdara teatra pišemo o primenjenoj muzici! Saznajte kako nastaje muzika za pozorišnu predstavu i koliko je ona značajna za stvaranje magije u teatru.
O ovoj temi razgovarali smo sa kompozitorom Dejanom Pejovićem koji je u Zvezdara teatru radio muziku za predstave „Osama-Kasaba u Njujorku” i „Feliks“. Tekst možete pronaći ovde.

 

POVEZANE VESTI

KULTURA U DIGITALNOM OKRUŽENJU

  U toku je međunarodna konferencija „Novi horizonti kulture, umetnosti i medija u digitalnom okruženju“. U ovom naučnom skupu koji organizuje Institut za pozorište, film, radio i televiziju, povodom trideset godina od osnivanja instituta, učestvuje preko stotinu istraživača iz oblasti…

Detaljnije

NOVI BLOG: ČUVARI POZORIŠNE ČAROLIJE

    Pripremili smo novi blog u okviru koga ćete saznati koje sve dragocenosti čuva Muzej pozorišne umetnosti Srbije. Predstava kao jedinstven trenutak, susret između glumaca i publike, ne može se nikad ponoviti. Materijalni predmeti koji ostaju, kao što su…

Detaljnije

URUČEN PRIHOD OD VEČERI POEZIJE MATIJE BEĆKOVIĆA

  Prihod koji je prikupljen na večeri poezije Matije Bećkovića krajem prošle godine, direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević i pesnik Matija Bećković danas su u Zvezdara teatru uručili vladici raško-prizrenskom Teodosiju. Prihod je namenjen Kosovu i Metohiji.     Veče…

Detaljnije