BLOG

 

Svaki tekst na našem blogu je poseban i autentičan, a otkriće vam kako izgleda rad u pozorištu, kako pozorište može da vas očara, zbog čega ćete u njemu doživeti neponovljive trenutke i najzad kako da postanete i ostanete deo naše galaksije legendarnih trenutaka.

 

Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. predstavom „Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića, u režiji Dejana Mijača. O danima kada smo nastajali i onome što je usledilo posle najbolje svedoči naš dramski pisac Dušan Kovačević, koji je danas na mestu direktora Zvezdara teatra:

„Neskrivena tajna popularnosti – uspeha Zvezdare teatra počiva na činjenici da je većina glumačkih zvezda – najboljih ili najpopularnijih beogradskih glumaca – prešla u tim sa Zvezdare, stvarajući reprezentaciju „izvođača umetničkih radova“, po definiciji Zorana Radmilovića, koji se preselio u sećanje kad je ovo pozorište rođeno. Bata Stojković, Bora Todorović, Mira Stupica, Petar Kralj, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Lazar–Laza Ristovski, Seka Sablić, Branislav Lečić, Bogdan Diklić, Ljilja Dragutinović, Milorad Mandić Manda, Branimir Brstina, Voja Brajović, Dragan–Gagi Jovanović, Lane Gutović… i još dvadesetak velikih, značajnih imena našeg glumišta, ostavili su, što bi se nekad reklo, „neizbrisiv trag“ u životu, radu, repertoaru – postojanju kuće na Zvezdari. Većina njihovih nezaboravnih uloga odigrana je u praizvedbama dramskih priča naših pisaca, delima koja su obogatila srpsku dramsku književnost. Tajna je i u tome da nema neke posebne tajne; sve je bilo zasnovano na velikom radu, entuzijazmu i slobodi stvaranja.” – zabeležio je Dušan Kovačević.

Na tragu tog velikog rada i entuzijazma, 2017. smo zahvaljujući našem čuvenom dizajneru Slavimiru Stojanoviću uradili redizajn vizuelnog identiteta pozorišta, koji je između ostalog podrazumevao i izradu novog sajta sa novim logom Zvezdara teatra.

Redizajn vizuelnog identiteta Zvezdara teatra

Otuda i potreba i velika želja da baš na ovom mestu razvijemo blog koji će biti neskriveni prostor gde će naši prijatelji zabeležiti svoje emocije koje ih vezuju za pozorište, a koje ćemo podeliti sa našom publikom.

Kao nekakav logični sled događaja, prvi blog koji smo objavili bio je onaj u formi pitanja postavljenh upravo Slavimiru, koji nam je ispričao o trenucima koje je provodio u pozorištu, kako je izgledao rad na redizajnu vizuelnog identiteta i mnogo čemu drugom, dostupnom na sledećem linku.

Usledile su priče „Čudo dakle može da počne”, pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića, kao i „Mileni Dravić, u ime publike”, omaž neponovljivoj Mileni kojoj je krajem 2017. godine u Zvezdara teatru uručena nagrada za životno delo Dobričin prsten, a sve to zabeleženo od strane novinarke Miljane Nešković.

Tekst za naš blog napisala je i Milena Simunović, koja je u Zvezdara teatru od njegovog osnivanja, na mestu šefa računovodstva. Milena vas kroz priču koju smo nazvali „Nebo me nagradilo zaposlenjem u pozorištu” vodi u svet pozorišta iza scene, gde ćete upoznati divne ljude i saznati koji su događaji bili prelomni za osptanak Zvezdara teatra.

U susret koncertu koji će braća Teofilovići, Ratko i Radiša, imati 29. marta u Zvezdara teatru, razgovarali smo sa njima o muzici, pozorištu, publici i tome zašto su izabrali naše pozorište kao mesto gde će se nakon duže vremena ponovo susresti sa beogradskom publikom. Tekst je dostupan na sledećem linku.

Najnoviji tekst za naš blog napisala je Snežana Krivokapić, zadužena za eksterne i interne komunikacije i ulaganje u lokalnu zajednicu u kompaniji Japan tobako, sa kojom sprovodimo projekte inkluzije.  Nakon što smo u okviru dvogodišnje akcije Da čujemo pozorište, prevodili predstave na znakovni jezik, kako bismo pozorište učinili dostupnim i za naše gluve sugrađane, ove godine zajedno nastavljamo da pružamo podršku osetljivim grupama. Zato smo pokrenuli akciju Pozorište je i moja kuća, o okviru koje ćemo svakog meseca ugostiti članove „Lice ulice”, kao i korisnice Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici. Upravo o tome,  kao i ostalim stvarima koje voli u Zvezdara teatru pisala je Snežana u sledećem tekstu.

 

 

Urednik kulturne rubrike dnevnog lista „Blic”, Milojko Božović, za blog Zvezdara teatra napisao je svoje utiske nakon premijernog izvođenja predstave „Osama-Kasaba u Njujorku”, koja je na sceni Danilo Bata Stojković oživela 4. aprila 2018.

O mladoj glumačkoj ekipi koju čine Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović, emocijama koje donosi ova predstava, scenografiji, kostimima, dramatizaciji, zapravo, o svemu po malo, piše Milojko Božović u novom blog postu Zvezdara teatra, koji u celosti možete pročitati na sledećem linku.

Iva Ilinčić i Amar Ćorović su studenti treće godine glume u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Za blog Zvezdara teatra napisali su svoje utiske o pozorištu, njegovom značaju, privilegiji da budu njegov deo, kako je izgledao rad na predstavi Osama-Kasaba u Njujorku, za koju im je poziv uputio reditelj Darko Bajić.  Iva u ovom komadu tumači lik Milice, a Amar lik Baje, Miličinog sina.

Ceo tekst možete pročitati ovde…

 

U novom blogu za sajt Zvezdara teatra pišemo o procesu stvaranja dramskog teksta. On je osnova pozorišne predstave, polazna tačka od koje nastaje čarolija. Reditelj, glumci, kostimi, scenografija oživljavaju ispisana slova, stvaraju likove od krvi i mesa i njihov lični prostor. Ali prvi korak je stvaranje priče, a ona nastaje u peru pisca.
Dramaturg Kosta Peševski nam je pomogao da razumemo specifičnosti ovog posla.

Blog ćete pronaći ovde.

 

U novom blogu otkrijte šta se dešava u pozorištu tokom leta! Za neke je pauza između dve pozorišne sezone, od kraja juna do oktobra, previše duga i jedva čekaju da ponovo gledaju omiljene predstave. Drugi pauzu ni ne osete zbog brojnih drugih aktivnosti i avantura koje donosi leto.

U svakom slučaju pozorište samo naizgled ne radi. Zaposleni koriste ovo vreme kako bi sve pripremili za novu sezonu. Tekst o tome šta se sve radi u pozorištu tokom leta pronađite ovde.

 

 

U novom blogu na sajtu Zvezdara teatra pišemo o primenjenoj muzici! Saznajte kako nastaje muzika za pozorišnu predstavu i koliko je ona značajna za stvaranje magije u teatru.
O ovoj temi razgovarali smo sa kompozitorom Dejanom Pejovićem koji je u Zvezdara teatru radio muziku za predstave „Osama-Kasaba u Njujorku” i „Feliks“. Tekst možete pronaći ovde.

 

 

Pripremili smo novi blog u okviru koga ćete saznati koje sve dragocenosti čuva Muzej pozorišne umetnosti Srbije. Možete ga pronaći ovde.

 

 

Školske obaveze su uveliko počele, pre više od mesec i po dana. I dok se u ovim jesenjim danima nižu nove lekcije, kontrolni i odgovaranja, obaveze koje đacima nisu omiljene, ipak jednoj od aktivnosti koja je u vezi sa školom se raduju – gledanju pozorišnih predstava sa odeljenjem. O tome pišemo u sledećem blogu koji možete pronaći ovde.

 

 

Te davne 1984. godine, koju svet pamti po mnogim turbulentnim događajima, nastao je Zvezdara teatar. Blog o najvažnijim doađajima iz te godine možete pronaći ovde.

 

 

Novi blog o ulozi reditelja u stvaranju predstave napisao je Marko Misirača koji je u Zvezdara teatru režirao predstavu „Bajka o pozorištu”. Blog možete pronaći ovde.

 

 

Možemo li pravi pozorišni doživljaj osetiti i kod kuće? Na ovo pitanje smo pokušali da damo odgovor u novom blogu, koji smo pripremili povodom Svetskog dana pozorišta. Blog možete pročitati ovde.

 

 

Odnos između umetnosti i izolacije je tema našeg novog bloga. O tome kako je umetnost utiče na ljude u izolaciji, da li se od umetnika očekuje da stvaraju tokom ovog perioda i kako oni zaista provode vreme pišemo u novom blogu koji ćete pronaći ovde.

 

 

Izložba „Preko scene do zvezda“ otvorila je 8. oktobra 2019. godine novu sezonu Zvezdara teatra u jubilarnoj 35. godini od osnivanja ovog pozorišta. Izložbu čine portreti glumaca koji su stvarali i uveličali istoriju Zvezdara teatra, koji su nas fizički napustili, iako će zauvek biti prisutni duhom. Na ovoj izložbi publika je imala priliku da se ponovo sretne neposredno blizu sa likom Danila Bate Stojkovića, Petra Kralja, Nebojše Glogovca, Miše Janketića, Mire Stupice, Milene Dravić, Milorada Mandića Mande, Danila Lazovića, Bore Todorovića i Dragana Nikolića. Izložba „Preko scene do zvezda“ sada je dostupna i onlajn i možete je pogledati ovde.

 

Nakon dve godine od pokretanja akcije „Pozorište je i moja kuća” u kojoj su prodavci časopisa Liceulice i štićenice Sigurne kuće bili u prilici da svakog meseca gledaju predstave sa repertoara Zvezdara teatra, prodavci i koordinatori ovog uličnog časopisa podsetili su se emocija koje su izazvale posete našem pozorištu. U novom blogu koji je dostupan na linku, saznajte koliko im je značila inkluzija u kulturna dešavanja, koje scene iz predstava najviše pamte, kao i da li im danas u trenutku kada su pozorišta zatvorena već šest meseci ono nedostaje…

 

Lena Kovačević je muzičar sa jednim od najlepših vokala na našim prostorima. Ona poseduje neospornu lepotu i neverovatnu neposrednost u komunikaciji. Odrasla je u pozorištu i Zvezdara teatar joj je kao druga kuća, u kojoj će 10. i 16. novembra održati koncertno veče. Tim povodom smo sa Lenom razgovarali o njenim prvim sećanjima, najupečatljivijim momentima i doživljajima koji je vežu za Zvezdara teatar. Intervju sa Lenom je dostupan ovde.

 

Foto: Irina Duplevskaja

POVEZANE VESTI

NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE I ZORANOV BRK ZA NATAŠU NINKOVIĆ

  Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje i priznanje „Zoranov brk” za najboljeg glumca večeri na 30. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića” pripali su Nataši Ninković za ulogu Nere, u komadu “Tre sorele” Stevana Koprivice, u produkciji našeg pozorišta.   Foto: Jakov […]

Detaljnije

NA NOVEMBARSKOM REPERTOARU VIŠE OD 20 IZVOĐENJA

  Novembarski repertoar je spreman i donosi više od 20 izvođenja vaših omiljenih komada u galaksiji legendarnih trenutaka! Početkom novembra biće odigrane Hipnoza jedne ljubavi, Voz, Klaustrofobična komedija, Tre sorele, a 11. novembra premijerno će biti izveden komad zasnovan na […]

Detaljnije

TRE SORELE NA DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA

  Na jubilarnom 30. Pozorišnom festivalu “Dani Zorana Radmilovića”, komad “Tre sorele” Stevana Koprivice, biće izveden 20. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru.   Tokom osam festivalskih dana 16-23. oktobra biće odigrane predstave iz Srbije, […]

Detaljnije