Vesti

10 ПИТАЊА ЗА ВЛАДИМИРА ЂУРЂЕВИЋА

Владимир Ђурђевић

Фотограф: Соња Жугић

1. Шта Вам је била инспирација да напишете текст за представу Бајка о позоришту?

Текст је писан у неколико верзија. Прво као проста посрба комедије Кавез за лудаке Жана Поареа, а сваком следећом верзијом тај текст је мењао фокус. Након написане пете верзије сам схватио да у тексту нема готово ни једне реплике из Поареове драме, те је самим тим Бајка о позоришту моја оригинална драма. Наравно, фер је поменути Поареов комад јер је он у првом тренутку послужио као инспирација. Касније, у некој четвртој верзији, мој мотив је био: Написати комад о односу политичара према култури.

2. Да ли док пишете замишљате како ће комад да изгледа на сцени?

Да, наравно, али никада не изгледа како сам ја замишљао. Понекад изгледа боље, али најчешће изгледа неочекивано. Али на то су нас професори спремали још на факултету. Стално су нам говорили: Писац и не зна шта је написао док не погледа представу.

3. Да ли имате омиљени цитат из представе?

Имам их више, али одлучићу се за басну о лаву и магарцу који иду на ходочашће у Рим. Тога нема у тексту, али је Тихомир Станић тој причи пронашао право место у комаду и ја без ње више не могу да замислим представу.

4. Како тече Ваш процес писања?

На почетку и на крају процеса се мучим, средина иде супер. То је оно кад вас драма у настајању толико обузме да не можете да спавате.

5. Опишите у пет речи идеалног гледаоца Бајке о позоришту?

Сваки гледалац Бајке о позоришту је идеалан, али ја се најлепше осећам када видим политичаре у публици.

Из представе Бајка о позоришту

Фотограф: Никола Вукелић

6. Са којим сарадником током рада на представи најрадије сарађујете?

Мој део посла је најчешће завршен пре почетка рада на представи, тако да ја у идеалном случају дођем само на премијеру, као обичан гледалац са гратис картом. У мање идеалном случају позову ме и на неку контролну пробу. А у најмање идеалном случају и током процеса радим на тексту, јер екипа жели да искористи ту несрећну околност што је писац још увек жив, па кад је већ тако, упрегните га да још мало „замасти“ текст. Тада комуницирам само са редитељем.

7. Који је ваш омиљени кутак у Звездара театру?

Шанк у клубу на спрату. Посебно ако правим друштво Микију Крстовићу уз дупли виски са доста леда. То је за мене велика привилегија.

Из представе Бајка о позоришту

Фотограф: Никола Вукелић

8. Да ли се сећате тренутка када сте заволели позориште?

Да. То је било 1993. У позоришту Бошко Буха сам гледао Шекспиров Сан летње ноћи у режији Јагоша Марковића. То је био неки тренутак иницијације.

9. Да нисте писац чиме бисте се бавили?

Пољопривредом.

10. На крају, како бисте описали представу Бајка о позоришту у три речи?

Смешна, пресмешна, Бајка о позоришту.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

ДОЂИТЕ НА ВРЕМЕ

Кашњење смета глумцима и омета публику која је дошла на време   Поштована публико, Због учесталих кашњења која су се у последњих неколико извођења пред представе дешавала у нашем позоришту, подсећамо вас на позоришни бонтон и молимо вас да уважавате…

Детаљније

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉИ ТЕКСТ ДУШАНУ КОВАЧЕВИЋУ ЗА ХИПНОЗУ ЈЕДНЕ ЉУБАВИ

Према одлуци жирија Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, награда за најбољи текст додељена је Душану Ковачевићу!     „У питању је вешто написан драмски текст особеног поетског набоја, који актуелизује неколико важних друштвено-социјалних проблема.“, стоји у образложењу жирија Фестивала који…

Детаљније

ПРЕДСТАВА САВРШЕН КРОЈ ГОСТУЈЕ У КАНАДИ

Драган Петровић Пеле и Бода Нинковић пред публиком у Торонту, Виндзору и Вотерлу!   Представа Савршен крој према тексту Владимира Ђурђевића, а у којој главне улоге тумаче Драган Петровић Пеле и Слободан Бода Нинковић, имаће своја три извођења током децембра…

Детаљније