Приче из театра

Позоришта крију многе приче које се ретко могу чути и прочитати. Иако неухватљива, магија театра кружи и по клубовима и позоришним бифеима. Покушавамо да неухватљиве тренутке пренесемо акцијом под називом Приче из театра.

Не пропустите нове приче које објављујемо на друштвеним мрежама. Пратите Приче из театра на нашој facebook страни.

Шта још може да се гледа у позоришту осим представа? 1986. године то су биле утакмице. Да, добро се прочитали – утакмице. Звездара театар није хтео да његова публика бира између светског првенства у фудбалу и одличне представе која је то вече требало да буде на репертоару, па су организатори одлучили да представе помере на 22 часа, а да пре тога пуштају пренос утакмица на великом платну.

„Ево имам бубњеве, сад ти смисли представу.“ Ово је Бодан Диклић једном приликом рекао Драгану Јовановићу и тако је настала представа СМЕШНА СТРАНА МУЗИКЕ. Њена премијера је била 4. маја 1998. године.

ДОКТОР ШУСТЕР је прва представа изведена на Новој сцени Звездара театра. Душан Ковачевић је рекао о представи ДОКТОР ШУСТЕР: „Све у свему, могло би се рећи да учимо споро и погрешно, а заборављамо брзо и лако.“

Колико времена је потребно да представа достигне 100 извођења? Када је представа ПРОФЕСИОНАЛАЦ у питању, било је потребно само мало више од пола године.

1. јула 1985. изведена је прва представа на летњој сцени Звездара театра – НЕЧАСТИВИ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ. Да, добро сте прочитали, на летњој сцени. Добро, можда сте већ знали да је Звездара театар некада имао летњу сцену, али да ли сте знали да је она настала јер су благајница, организатори програма, писци, глумци дали све од себе и сами уредили ову башту испред позоришта?

Драган Јовановић је у нашем позоришту одиграо осам представа које су укупно имале 914 извођења (до краја сезоне 2015/16).

Бата Стојковић је био и остао мој велики пријатељ, заувек.

(Душан Ковачевић)

Бата Стојковић и Душан Ковачевић су сјајни тандем, а у историји нашег позоришта су се уписали кроз представе КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА (1987), ПРОФЕСИОНАЛАЦ (1990), УРНЕБЕСНА ТРАГЕДИЈА (1991) и ЛАРИ ТОМПСОН, ТРАГЕДИЈА ЈЕДНЕ МЛАДОСТИ (1996).

Ово је прича о једном таксисти који је пошао на једну, а стигао на другу адресу, глумцу који је решио да изађе управо на тој адреси и разговору који се одиграо баш у прави час.
Послушајте причу коју нам је испричао Тихомир Станић.

Једном приликом је Бата Стојковић рекао:

Није тачно, каже Ками, да глумац од свих уметника најпре пада у заборав.

Током 350. извођења представе ПРОФЕСИОНАЛАЦ, Бата Стојковић је уместо уобичајеног реквизита на поклон Богдану Диклићу дао џепни сат са посветом: „Мом Дику, Бата Стојковић, 10.1.1999.“

Прва представа Звездара театра МРЕШЋЕЊЕ ШАРАНА имала је премијеру 8.10.1984. године. Током четири сезоне, колико се изводила, погледало ју је укупно 93.960 гледалаца на нашој сцени, а заједно са гостовањима чак 127.460 гледалаца.

Бата Стојковић је на даскама нашег позоришта одиграо 7 представа са 1102 извођења. Последњу представу је одиграо 13.2.2002.